Ismét éjszakai parlamenti ülésre készül az ellenzék

Ismét éjszakai parlamenti ülésre készül az ellenzék

Az Országgyűlés plenáris ülése korábban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhúzná egészen reggelig az egészségügyi törvény szerda délután indult parlamenti vitáját az ellenzék.

A jobbikos Lukács László György a Facebook-oldalán posztolt arról, hogy túlórázni hívják a fideszes képviselőket a parlamentbe. Megkezdődött ugyanis szerdán délután az egészségügyi törvény tervezett módosításának vitája, amely sok bírálatot kapott amiatt, hogy nem egyeztették a szakmával. A politikus azt mondta, hogy egymás után fognak felszólalni egészen reggelig, hogy ismertessék az összes létező kritikát és az érintettek álláspontját.

A Demokratikus Koalíció nem sokkal később megerősítette a terveket és egy közleményben tették egyértelművé: elkezdődött a közös ellenzéki parlamenti obstrukció az új egészségügyi törvény ellen. Érvelésük szerint nem engedhetik, hogy „az Orbán-kormány tovább rombolja az egészségügyet, és ezzel háziorvosi rendelők és orvosi ügyeletek szűnjenek meg”, ezért a DK-s képviselők egész éjjel kitartanak, és sorban fognak felszólalni az új egészségügyi törvény ellen.

Később a Momentum is jelezte, hogy egész éjjel obstruálni fognak, majd az MSZP-s Kunhalmi Ágnes is azt közölte, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvényjavaslat betegellenes, orvosellenes és szakdolgozóellenes.

Az egészségügyi törvény módosítását érintő javaslat legismertebb eleme, hogy a tartós ápolási feladatok és az ehhez szükséges infrastruktúra az egészségügyi intézményektől átkerülne a szociális ellátórendszerbe. Magyarán a krónikus ápolási osztályok – az elfekvők – immár nem kórházak alá lennének sorolva, a szolgáltatás pedig fizetős lenne. A kormány átalakítaná az alapellátást is – átrajzolnák a háziorvosi praxisok területeit a racionalizálás jegyében, a háziorvosi ügyeleti ellátás a főváros kivételével jelentős részt az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) kerülne, de részben a háziorvosokat is bevonnák a feladat ellátásába. Megtörténne a védőnői szolgálat, a szakrendelők és a városi kórházak szakmai integrációja is oly módon, hogy ezek a területek a vármegyei kórházak irányítása alá kerülnének. Az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, asszisztensek – vezényléséről is döntés születhet: a munkahely és a lakóhely között az oda- és visszautazás ideje legfeljebb három óra lehet tömegközlekedéssel, ha a munkavállalónak van tíz év alatti gyermeke, akkor csak két óra mehet utazásra. A javaslat szerint a béreket teljesítmény alapján differenciálhatja a munkáltató, lefelé legfeljebb 20, felfelé maximum 40 százalékkal.

A Magyar Hang információi szerint a vitában már az előre, írásban bejelentkezett felszólalásokkal több óra eltelhet és erre jön még az, amikor az ülésteremben lévő képviselő jelzi, hogy szeretne hozzászólni.

Az ellenzéki pártok legutóbb a szociális törvény vitájában nyúltak az obstrukció eszközéhez, akkor főként az LMP-s és párbeszéd képviselők szólaltak fel egymás után majdnem egy teljes napon keresztül.