Újra több mint 100 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők fizetése

Újra több mint 100 ezer forinttal nő a parlamenti képviselők fizetése

Kövér László Budapesten, 2018. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciustól több mint 100 ezer forinttal nő minden országgyűlési képviselő fizetése a törvénybe beépített, az átlagkeresetek alakulását követő automatizmus miatt. Kövér László házelnök bruttó 254 ezer forinttal kap többet, az Állami Számvevőszék elnökének pedig havi 424 ezer forint a növekménye – számolta ki a 24.hu a KSH friss jelentése alapján.

Tavaly 438,8 ezer forint volt a bruttó átlagkereset. A képviselői alapilletményt az előző évi átlagkereset háromszorosában állapítja meg a jogszabály, így ez márciustól 1 millió 316 ezer forintra nő. 2018 nyarán még csak 750 ezer forint volt a havi tiszteletdíj, ekkor módosította úgy a fideszes többség a számítást, hogy a bruttó átlagkeresethez kötötte.

A képviselői tisztséget is betöltő minisztereken és az államtitkárokon kívül (akik megkapják a miniszteri és államtitkári fizetést is) azonban szinte minden képviselő nagyobb illetményt kap ennél, mert már egyetlen bizottsági hely esetén is 1 millió 580 ezer forintos fizetés jár – hangsúlyozza a portál. Több mint 1,8 millió forint dukál a törvényalkotási bizottsági tagság után, illetve annak, aki két bizottságnak is tagja. A bizottsági alelnökök közel 2 millió forintot kapnak, a bizottsági elnökök és frakcióvezető-helyettesek, továbbá a jegyzők (ez együtt több mint 40 képviselő) pedig 2 millió 240 ezret.

A hét frakcióvezetőnek, a hat parlamenti alelnöknek és a háznagynak, Mátrai Mártának a 212 ezer forintos emeléssel 2,6 millió forint fölé nő a bére. Kövér László házelnök pedig 254 ezer forintos fizetésemelést kap, ezzel bruttó 3,6 millió forint már a havi illetménye. 

Az alapilletmény növekedése az egyéb juttatásokra is hatással van: 40 ezer forinttal, 460 ezer forintra nő a vidéki képviselők albérlet-támogatása, 80 ezer forinttal, 920 ezerre emelkedik az irodabérletre fordítható összeg.

Áder János köztársasági elnök 280 ezer forinttal kap többet, így 3,9 millió forintra nő az illetménye márciustól, amit élete végéig megkap majd. A legjobban Domokos László Állami Számvevőszék-elnök jár, akinek a fizetését az átlagkereset 12-szeresében határozták meg. Ő így 424 ezer forintos emelésben részesült, ezzel illetménye átlépi az ötmillió forintot: 5 millió 266 ezer forint lesz.

Arról, hogy miért félrevezető és a bruttó átlagkereset, itt írtunk bővebben.