Ukrán választások: Magyarország enyhít a beutazási korlátozásokon a szavazás idejére

Ukrán választások: Magyarország enyhít a beutazási korlátozásokon a szavazás idejére

Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én. Ukrajna is készenléti állapot vezetett be a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt (Fotó: MTI/Nemes János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 – A magyar-ukrán viszonylatban megnyitott összes határátkelőhelyen október 25-én, vasárnap 07.00 órától október 26-án, hétfőn 09.00 óráig a járványügyi beutazási korlátozások alkalmazása nélkül léphetnek be azok a magyar, illetve – állandó tartózkodási jogosultság igazolása mellett – ukrán állampolgárok, akik jogosultak az ukrán helyhatósági választásokon szavazni – jelentette be Menczer Tamás külügyi államtitkár közösségi oldalán kedden. Az enyhítésről az operatív törzs döntött. Akik élnek a lehetőséggel, azok „a választáson történő részvételüket a részükre kiállított (személyes adataikat tartalmazó) szavazási értesítő cédulával igazolják”. A magyar kormány egyébként hasonlóképpen járt el akkor is, mikor szeptemberben Romániában tartottak helyhatósági választásokat.

Ami az ukrán járványhelyzetet illeti, a Worldometers adatai szerint hétfőn 171 476 aktív fertőzött volt az országban.

https://www.facebook.com/menczer.tamas/posts/3355152944564339?__cft__[0]=AZUKZSeotOznWL3pTz2PY5UiK5k813z7Oid6DxxIKVP3Z6Mu21fgzbhfJRaR6PV8wBZfb6CUicIGCoXufSCKsI9ABF_McBybH2uWV5coUtxpdIueOt-RfgRQrjFAjswtXG-PCyrHXnqbdwWRFPxWRd3QQAIA-R_9W6TNQlAjd2ZwJ9ofRTqHmdl4Cmo20NppmYk&__tn__=%2CO%2CP-R

Politikai agitációt sejt Ukrajna

Eközben ukrán külügyminisztérium óva intette kedden a magyar tisztségviselőket attól, hogy kárpátaljai látogatásaik során politikai agitációt folytassanak, s hogy beavatkozzanak a vasárnap esedékes ukrajnai helyhatósági választásokba, a tárca ezen kívül a rendvédelmi szervekhez fordult kérve az ilyen cselekmények „értékelését”.

Katerina Zelenko külügyi szóvivő a tárca honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt írta: a minisztérium már több ízben észlelt Kárpátaljára látogató magas rangú magyar tisztségviselők részéről politikai agitációra utaló jeleket. Ezekre diplomáciai úton reagál jelezve, hogy ezzel megsértik Ukrajna választási szabályait, és beavatkoznak az ország belügyeibe.

– Az ukrán külügyminisztérium hivatalos felhívásának figyelmen kívül hagyása csak azt bizonyítja, hogy a magyar félnek rejtett célja van, ami az államközi kapcsolatokban elfogadhatatlan. Emiatt a külügyminisztérium az illetékes rendvédelmi szervekhez fordult, hogy értékeljék a magyar tisztviselők cselekedeteit. Reméljük, hogy Magyarországnak mint uniós országnak a tisztségviselői megértik a jogállamiság fontosságát, és többé nem engednek meg maguknak Ukrajna vagy bármely más szuverén állam törvényeivel ellentétes cselekedeteket – fogalmazott a szóvivő.

Az OPORA elnevezésű ukrán civil szervezet október 19-én kérte az ukrán külügyminisztériumot, értékelje egyes magyar tisztségviselők szerinte jogsértő tevékenységét Ukrajnában - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. A szervezet szerint ugyanis Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára október eleji kárpátaljai látogatása során a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei mellett kampányolt.

Ugyancsak kedden adott arról hírt az állami hírügynökség, hogy a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a következő két évben Beregszász Vérke folyóval összefüggő ökológiai és városképi problémáinak a megoldásához. Ezt Magyar Levente külügyi államtitkár Beregszászban jelentette be, ahol Babják Zoltán polgármester meghívására tett látogatást.