Van, aki már börtönben ül, a volt polgármester megúszta felfüggesztettel

Van, aki már börtönben ül, a volt polgármester megúszta felfüggesztettel

Kispalád (Fotó: Google Maps)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jól eltitkolták, az biztos! Így kommentálja egy kispaládi lakos azt a hírt, hogy egy év 6 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre és 120 ezer forint pénzbírság megfizetésére ítélték ítélték a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu korábbi fideszes polgármesterét, Magyar Sándornét száz rendbeli közokirat hamisítás és költségvetési csalás miatt.

Úgy tudjuk, hogy az ítélet már januárban megszületett, mégis csak az elmúlt napokban látott napvilágot. Forrásunk ehhez annyit tesz még hozzá, hogy a fiktív lakcímmel rendelkező, ukrán-magyar állampolgárok bejelentéséért, illetve ebben felbujtóként résztvevő expolgármesterre kirótt büntetést keveslik, mondván, van olyan kispaládi lakos, aki hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már börtönbüntetését tölti. A minap a Háromhatár írt egy hasonló esetről, ott öt bejelentés után helyezték kilátásba egy kispaládi személynél a börtön lehetőségét, ami lényegesen kevesebb, mint amennyiért Magyar Sándorné büntetését felfüggesztették.

– Nem értjük, miért kapott ilyen gyenge ítéletet a polgármester asszony, teljesen össze vagyunk zavarva – mondja nyilatkozónk, aki azt sem érti, hogy miért beszélt az RTL Klub Híradójának a megyei főügyészség szóvivője, Szilágyi László arról, hogy összesen 14 olyan kispaládi ingatlant találtak, ahol fiktív lakcímmel rendelkező kettős állampolgárok voltak bejelentve. Szerinte „szinte minden házban voltak ilyenek Kispaládon, pár ház volt csak, akinél nem volt”.

A kettős állampolgárok fiktív bejelentése nem új jelenség az ország keleti végein. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú körzetében több faluban is előfordult, hogy egy-egy lakcímre több tucatnyi ukrán állampolgár jelentkezett be. Sőt: nem volt ritka a házankénti százas létszám sem. Ha a választói névjegyzéket számszerűen megnézzük, akkor azt látjuk, hogy 2014-ben 73 229 szavazásra jogosult neve szerepelt benne, ez 2018-ra 76 683-ra duzzadt.

Ezt pedzegette Polt Péter legfőbb ügyésznek küldött kérdéseiben Kocsis-Cake Olivio. A Párbeszéd parlamenti képviselője arra volt kíváncsi, hogy van-e összefüggés a választókerület hirtelen megugrott lakosságszáma és a kormánypárti jelölt 2018-ban megugrott voksainak száma között. Akkor a legfőbb ügyész azt válaszolta neki, hogy ez a „szavazás titkosságának alapelvéből következően büntetőeljárásban nem vizsgálható”. Érdekes, hogy a déli határszélen, ahol néhány településen ugyanígy szervezték a szerb-magyar kettős állampolgárságok fiktív bejelentését, ezt megtették a hatóságok, és a büntetővégzésben név szerint megállapították, hogy kik voltak a „külföldi származású szavazók”.

Kocsis-Cake szerint nyilvánvaló, hogy „Szabolcs 4-ben” összefügg a bejelentkezettek száma és a kormánypárti jelöltre leadott szavazatok száma, hiszen azok egyenesen arányosak egymáshoz. Félsikernek tartja a parlamenti képviselő, hogy most közokirat-hamisítás és költségvetési csalás ügyében született ítélete, de hangsúlyozta: ezzel még nem vizsgálták, hogy mindez milyen hatása volt a választásra. – Amennyiben hatással volt, és álláspontom szerint biztos volt, ezt is kéne vizsgálni, hogy ki volt a kedvezményezettje ezeknek a cselekményeknek – mondja, hozzátéve, hogy például meg lehetne kérdezni azokat, akik szavaztak, és így a hatóságok olyan információkat kapnának, hogy ki volt az, aki mindezt elősegítette és a háttérből mozgatta.

Kocsis-Cake az ítélet kapcsán azt mondta lapunknak, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen amit látunk, „az egy rendszer, amiben a kormányhivatal, a kormány legfelső körén keresztül a helyi fideszes, vagy Fideszhez köthető polgármesterek is benne vannak, és ez segíti elő, hogy gyakorlatilag Fidesz-szavazókat regisztrálnak be, egy címre, akár több százat”. Hasonlóan nyilatkozott a Magyar Hangnak Adorján Béla, a megyei közgyűlés jobbikos tagja is.

– Ez az első precedensértékű ítélet, ami bizonyítja, hogy a bíróság is tud arról, hogy hogy zajlanak a fiktív bejelentések, aminek kapcsán komoly kapcsolatrendszert látok, összefüggésben a regnáló országgyűlési képviselő hozzáállásával, a kormányhivatal működésével, a települési jegyzők és polgármesterek munkájával, és mindez véleményem szerint szorosan összefüggésben van a kormánymegbízott működésével – mondja. Adorján szerint maguk az állampolgárok, akik anyagi haszonra tettek szert a bejelentések során, azok csak azért tehettek ezt meg, mert a fent ismertetett hálózat ezt lehetővé tette számukra azzal, hogy szemet hunyt a szabálytalanságok és törvénytelenségek felett.

Felhívtuk Magyar Barnabást, Kispalád jelenlegi, ugyancsak kormánypárti polgármesterét is, ő a már említett Magyar Sándorné fia. Az ő 2019-es megválasztásakor nem mindennapi, feszült jelenetek zajlottak a határszéli településen: többen számon kérték a sokszor magyarul sem tudó szavazókat, hogy milyen alapon jönnek voksolni, mikor nem élnek életvitelszerűen a településen. Magyar Barnabástól azt szerettük volna megtudni, hogy ellene is zajlik, vagy zajlott-e eljárás, mert 2018-ban még a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy hozzájuk „úgy 28-30 ember” van bejelentve, „főleg rokonok”, akik szavaztak országgyűlési és önkormányzati választáson is. A polgármester először visszahívást ígért, de ezt nem tette meg. Mikor visszahívtuk, a bemutatkozásunkat követően azonnal kinyomta a telefont. Persze az is lehet, hogy a térerő ment el, mindenesetre többszöri újrapróbálkozásunk után sem vette fel a készüléket.

Egyébként cikk elején idézett forrásunknál is vannak kettős állampolgárok bejelentve, de hiába jelentették ki őket, hiába jelezték a posta munkatársai felé, hogy nem élnek már egy fedél alatt az ukránokkal, ők továbbra is kapják a különböző küldeményeiket. Legutóbb a múlt héten.  

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Kötöttfogás Extra

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom