Van olyan tanár, aki 30 év munkaviszony után mindössze egyhavi végkielégítést kap

Van olyan tanár, aki 30 év munkaviszony után mindössze egyhavi végkielégítést kap

Pedagógustüntetés (Forrás: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több száz megkeresést kapott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) olyan, a státusztörvény miatt felmondott pedagógusoktól, akiknek mindössze egyhavi végkielégítést állapított meg a tankerületi központ, sok esetben több mint harminc év munkaviszony után is – írja a Népszava. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint sokan becsapva érzik magukat, hiszen a státusztörvény jelenleg hatályos átmeneti rendelkezései alapján ha valaki legalább harminc év „figyelembe vehető jogosító idővel” rendelkezik, háromhavi, húsz és harminc év között kéthavi végkielégítésre jogosult, egyhavi pedig azoknak jár, akik húsz évnél kevesebbet dolgoztak a felmondásuk előtt.

Nagy Erzsébet azt mondta, a tankerületi központok egyrészt arra hivatkoznak, hogy a státusztörvény előírásai csak azokra a pedagógusokra vonatkoznak, akiket már a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó új köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban alkalmaznak, így az érintett pedagógusok esetében (miután nem vállalták a jogviszonyváltást) a közalkalmazotti törvény szerint jártak el. Ez alapján pedig a végkielégítés megállapításánál nem vehetik figyelembe, ha valaki egy ideig például egyházi vagy alapítványi iskolában dolgozott, illetve ha egy pedagógus több állami iskolában dolgozott pályafutása során, a végkielégítésnél csak az utolsó munkahelyén eltöltött időt vették figyelembe, ha az iskolaváltás nem áthelyezéssel, hanem új jogviszony létrehozásával történt.

Vagyis ha egy tanár több mint húsz évig tanított egy állami iskolában, majd közös megegyezéssel felmondott és átment egy másik iskolába, ahol dolgozott még tíz évet, hiába van összességében több mint harminc év közalkalmazottként eltöltött ideje, a végkielégítésnél csak az utolsó tíz évet veszik figyelembe. Nagy Erzsébet szerint a tankerületeknek több szempontból sincs igazuk. Egyrészt a státusztörvény főbb rendelkezései csak 2024 januárjától lépnek hatályba, jelenleg átmeneti rendelkezések vannak érvényben, vagyis nemcsak a felmondókra, hanem senkire nem vonatkozik még az új foglalkoztatotti jogviszony. Másrészt az átmeneti szabályokban feltüntetett végkielégítések kifejezetten azokra a pedagógusokra vonatkoznak, akik nem fogadták el a státuszváltást és november 30-án megszűnt a jogviszonyuk. Ezeken túl a jogszabály arra is kitér, hogy az érintettek esetében a közalkalmazotti törvény szabályait az átmeneti rendelkezésekben leírt eltérésekkel kell alkalmazni, amelyek alapján Nagy Erzsébet szerint a teljes közalkalmazottként eltöltött időt kell nézni.

Címkék: bérek, pedagógus