Veszélyeztetett világörökségi területté válhat a „fideszes Disneylandnek” szánt Fertő tó

 Veszélyeztetett világörökségi területté válhat a „fideszes Disneylandnek” szánt Fertő tó

A Fertő tó 2023 elején (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fertő tavat 22 éve nyilvánította a világörökség részévé az UNESCO, de most attól kell tartani, hogy felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára – mondta pénteken, online sajtótájékoztatón Jakál Adrienn, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja.

A politikus mindezt az Orbán-kormány megalomán, tájidegen beruházásának tulajdonítja. Mint hozzátette, a világörökségi státusz a megőrzésről szól, nem pedig arról, hogy elpusztítják a területet és betonsivataggá alakítják a környéket, ledózerolják a cölöpházakat, hogy luxushotelt építsenek a helyére, miközben a természetet egy ökocentrummal próbálják pótolni.

– A magyar kormány elfelejtette, hogy a régit nem elpusztítani, hanem megőrizni kell. A táj jellegét megtartó fejlesztést kellett volna itt megvalósítani – fogalmazott Jakál Adrienn. Nem szabad megfeledkezni a növény- és állatvilágról sem, amelynek ez a terület az életterüket jelenti. – Ha megvalósul a „fideszes Disneyland”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a természetet elveszítjük – hangsúlyozta a soproni önkormányzati képviselő, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy nemsokára az UNESCO vizsgálódik a Fertő tónál. 

Lapunk is hírt adott arról, hogy az UNESCO tanácsadó testülete – amely a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj esetében a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (röviden ICOMOS) – vizsgálatot indít a Fertő tó világörökségi helyzetével kapcsolatban. A vizsgálatot már többször kezdeményezte a magyar Fertő tó Barátai Egyesület és osztrák partnerei, az Alliance for Nature és a Freunde des Neusiedlersees. 

A civil szervezetek 2019 óta folyamatosan tájékoztatták az UNESCO párizsi titkárságát a tó körül folyó különböző fejlesztésekről, amelyek a Fertő tó Barátai Egyesület szerint veszélyeztetik a kultúrtáj kiemelkedő egyetemes értékét. – A veszélyek között csupán az egyik a Fertő tavi vízitelep úgynevezett rekonstrukciója, amit mintegy 11 milliárd forint közpénz elköltése után talán inkább célszerű dekonstrukciónak, rombolásnak, nevezni –  fogalmaznak a közleményben. A vízitelep jelenleg el van zárva a látogatók elől, és annak ellenére, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park területének része, az Építési és Közlekedési Minisztérium felügyelete alatt részben építési anyagok tárolására használják. Mint emlékeztetnek, az UNESCO 2021 júniusában már felszólította a magyar kormányt a Fertő parton tervezett fejlesztés felfüggesztésére. 

A Fertő tónál tervezett beruházással lapunk többször is foglalkozott, legutóbb ITT és ITT írtunk róla.