Újabb vidéki focicsapat lépett vissza az NB III-as bajnokságtól

Újabb vidéki focicsapat lépett vissza az NB III-as bajnokságtól

Hajdúszoboszló SE–Karcag NBIII.-as mérkőzés 2023. március 29-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha kiharcolta a bentmaradást az NB III Keleti csoportjában az Aqua-General Hajdúszoboszló SE labdarúgócsapata, anyagi okok miatt nem indul a harmadosztályú labdarúgó-bajnokságban a következő, 2023-2024-es szezonban. A visszalépést a klub közösségi oldalán közleményben jelentették be. Azt írták: „sajnálattal közöljük, hogy az átvételt megelőző időszakból származó terhek és a jelenlegi gazdasági helyzetre tekintettel a Hajdúszoboszlói Sportegyesület stabil működésének megtartása érdekében a Magyar Labdarúgó Szövetség által szervezett 2023/24. évi NB III osztályú felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságban való részvételtől visszalépünk.”

A megfogalmazással arra utaltak, hogy a 14 különböző szakosztályt működtető egyesületnél tavaly nyáron történt vezetőváltás, miután az addigi elnök, Marosi György Csongor lemondott az egyesületnél betöltött elnöki tisztségéről. Új elnöknek az egyik jelentős hajdúszoboszlói vállalkozót, Katona Imrét választották meg, aki az Aqua-General Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Ő áprilisban a hajdúszoboszlói televíziónak adott interjúban már kongatta a vészharangot: szekrényből kieső csontvázakról és várhatóan nehéz gazdasági évről beszélt.

– Amikor átvettem az egyesület vezetését, nem azt a képet kaptam az egyesületről, amit aztán találtunk. Még mindig vannak olyan csontvázak, amelyek kiesnek – jelentette ki Katona Imre. Szavai szerint akkor a 210 millió forintos költségvetésében csupán 140 millió forint volt bevétel, és emellett egy jelentős felhalmozott, rendezetlen tartozásról is beszélt. Ezért már akkor a költségek csökkentésére (a személyi létszámot 40 százalékkal mérsékelték) volt szükség az egyensúly érdekében. Azt is mondta, hogy miután tavaly átvette az egyesületet, másnap 10 millió forintot kellett beraknia, mert nem volt pénz fizetést adni. „Ennek piros lámpának kellett volna lennie, hogy azonnal hagyjam abba” – jelentette ki a televízióban. Az egyesület költségvetését aztán 145 millió forintra szorították le, amelynek csak egy részét tette ki az NB III-as futballcsapat működése. Egyúttal arra kérte a vállalkozókat, hogy támogassák az egyesületet.

A hajdúszoboszlói futballcsapat visszalépése azért is meglepő, mert Hajdúszoboszlón éppen újrafüvesítik a fürdővárosban a rossz állapotú futballpályát TAO-forrás felhasználásával. Katona Imre elmondása szerint a családja és a cége a beruházásból hiányzó részt 80 millió forinttal egészíti ki közvetlenül. A Hajdúszoboszlói SE közleménye későbbre ígért részletes tájékoztatást a visszalépésről. Hozzátették: azon dolgoznak, hogy hamarosan újra a Nemzeti Bajnokságban szerepelhessenek.

Nem ez első visszalépés az utóbbi időszakban a harmadosztályú futballbajnokságtól. Szezon közben ugyanis már visszalépett a folytatástól Makó és Balassagyarmat futballcsapata is. A Jászberény és a Dunaújváros pedig szintén anyagi nehézségek miatt fiatal játékosokkal fejezte be a nemrég véget ért 2022/2023-as bajnokságot.