Visszavonják a fővárosi maszkrendeletet

Visszavonják a fővárosi maszkrendeletet

Karácsony Gergely főpolgármester maszkban buszozik Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerdai Fővárosi Közgyűlésen vissza fogjuk vonni a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet, mert az kormányrendeletbe ütközik, amely magasabb szintű jogszabálynak számít – közölte Karácsony Gergely hétfő délelőtt a Facebook-oldalán.

Hozzátette: a kormányrendelet értelmében a sál már nem elég az arc eltakarásához, mindannyiunknak maszkot kell hordania, amely az orrot és a szájat is teljesen eltakarja.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy „tavasszal az arc kötelező eltakarásával kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzat volt az első, amely lépett. Ősszel szintén elsőként szigorítottuk tovább a szabályokat, így Budapesten a közösségi közlekedés járatain és a boltokon túl, a színházakban, egyéb kulturális intézményekben is kötelezővé tettük az orr és a száj eltakarását. A szigorú szabályokat a fővárosiak fegyelmezetten tartják be, ennek is köszönhető, hogy az országos statisztikák alapján Budapest a lakosságszámhoz viszonyított esetszámmal a középmezőnyben található.” Október 22-i dátummal készült el a hatályon kívül helyezésről szóló javaslat.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3725821067450712

Az Index írta meg hétfő reggel, hogy magasabb szintű jogszabályba ütközhet a fővárosi szabályozás. Az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított  21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga  431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt – magyarázta a lapnak Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő.