Vizsgabotrány: február közepéig vizsgálódik a Pécsi Tudományegyetem

Vizsgabotrány: február közepéig vizsgálódik a Pécsi Tudományegyetem

A Szent Mór Kollégium volt épülete, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Rektori Hivatala (Fotó: Molnár Bence)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egy ad hoc bizottság vizsgálja, hogy a jogi karon hány hallgató számára és Schad György hány esetben intézett olyan vizsgát, amit a jelentkező tudás, sőt, néha megjelenés nélkül abszolvált – erről beszélt a Népszavának Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora. A vizsgálat annak nyomán indult, hogy nemrég derült ki, Schadl György, a végrehajtói kar elnöke nemcsak Völner Pál fideszes politikust, igazságügyi miniszterhelyettest fizethette le, de több alkalommal is elintézte, hogy bizonyos személyek vizsgái sikerüljenek egyes felsőoktatási intézményekben. A nyomozati iratok szerint például Schadl György több alkalommal elintézte azt is, hogy Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke sikeres vizsgákat tegyen.

Miseta a lap kérdésére alapos vizsgálatot ígért, és elmondta, az illetékes grémium eredetileg a jövő hónap elején akarta jelentését elkészíteni, ám most úgy tűnik, hogy a munka eltart február közepéig. Arról is beszélt, ha a bizottság szakmaetikai vétségeket tár fel, akkor az elkövetőkre fegyelmi eljárás vár, ha azonban felmerül a bűncselekmény gyanúja, akkor a rektor feljelentést tesz a nyomozóhatóságoknál.

A lap emlékeztetett: két másik, a nyomozati iratokban szereplő intézmény viszont már le is zárt a belső vizsgálatokat. A Szegedi Tudományegyetem egy nap jutott arra, „vizsgáztatással kapcsolatosan szabályszegés nem történt”. A PPKE pedig egy hét után kedden azt közölte: „A befolyásolási kísérlet a szóban forgó vizsgák kimenetelére semmilyen hatással nem volt. A vizsgák a hatályos szabályoknak megfelelően zajlottak, szabályszegés nem történt, az érdemjegyek valós teljesítményt igazolnak”.

A Népszava az ügyben megkereste a Magyar Rektori Konferenciát is, ahonnan azt a választ kapták: bíznak az egyetemek saját hatáskörben indított vizsgálataiban, de a napvilágra került esetek „általánosítása” nem fogadható el, vagyis szerintük az ilyen ügyek nem jellemzőek a magyar felsőoktatásra.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pedig úgy nyilatkozott a lapnak, az ilyen botrányok elbizonytalaníthatják a felvétel előtt álló fiatalokat. Éppen ezért minden vizsgával vagy más tanulmányi üggyel való visszaélést elítélnek.