Vodafone-felvásárlás: a DK a GVH-hoz és az Európai Bizottsághoz fordul

Vodafone-felvásárlás: a DK a GVH-hoz és az Európai Bizottsághoz fordul

Varju László (Fotó: Varju László / DK)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció (DK) a Gazdasági Versenyhivatalhoz és az Európai Bizottsághoz fordul a Vodafone felvásárlásának ügyében – jelentette be a párt alelnöke az MTI szerint. Varju László csütörtöki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ez a vásárlás nemcsak a „kormányzati megszorítások miatt elszegényedő magyar családok arculcsapása", de tiltott állami finanszírozás is lehet.

A politikus egyúttal felszólította a kormányt, hogy ha ilyen sok szabadon elkölthető pénzt talált a költségvetésben, akkor inkább vonja vissza a rezsiemelést és a „hétszeres gázárat”, vagy fizesse be ezt az összeget a rezsivédelmi alapba.

A kormány augusztus 22-én jelentette be, hogy a magyar állam közreműködik a Vodafone Magyarország hazai tulajdonba vételében. Az akkori tájékoztatás szerint a tulajdonosi jogokat gyakorló gazdaságfejlesztési miniszter, Nagy Márton felkérte a Corvinus Zrt.-t, hogy vásárolja meg a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagját. Ennek első lépéseként sor került egy előzetes, nem kötelező erejű megállapodás megkötésére a Corvinus Zrt., a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. között. Közölték azt is, hogy a miniszter úgy értékeli, hogy a tranzakció közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűvé minősíthető, ebből adódóan indítványozza a kormány erre vonatkozó döntését.

Az ügyletet megerősítette a Vodafone is, a társaság közleményéből derült ki, hogy a 100 százalékos tulajdonrész ára összesen 715 milliárd forint (1,8 milliárd euró).