Hadházy Ákos: Ez az ügy nem fog megállni Völner Pálnál

Hadházy Ákos: Ez az ügy nem fog megállni Völner Pálnál

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő délben, zárt ülésen szavaz az Országgyűlés mentelmi bizottsága a korrupcióval vádolt fideszes Völner Pál mentelmi jogáról. Hadházy Ákos közben arról beszélt, hogy a vesztegetési ügy szerinte nem fog megállni az Igazságügyi Minisztérium lemondott miniszter-helyettesénél.

„Nekem is vannak olyan információim, hogy ez az ügy nem fog megállni Völner Pálnál, tehát vannak olyan információim, amiket természetesen ellenőrzök, hogy más fideszes politikusok is érintettek lehettek ebben az ügyben, mások is járhattak közre a kinevezésekben. Több ilyen információ jött, természetesen ezt ellenőrizni kell, de biztos vagyok benne, hogy nem egyedül Völner Pál a bűnös ebben a történetben” – mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az ATV Heti Napló című műsorában vasárnap.

Hadházy a Partizán Spartacus című műsorában is arról beszélt vasárnap, hogy ez az ügy nem Völner Pálról szól, mivel ez az ügy sokkal „tágasabb”. „Egyébként szerintem őt (Völner Pált) vagy nagyon átverték vagy máshova is kellett fizetni pénzeket, mert olyan információk érkeztek, hogy egy ilyen végrehajtói helyért azért többet kellett fizetni, mint 2-5 millió forint” – mondta. Arról is beszélt, hogy mindenképpen el kellett engedni a fideszes politikus kezét. Hozzátette: vannak olyan bizonyítékai, hogy a végrehajtói karon belül gyakorlatilag megfenyegették az ott dolgozókat, hogy ne beszéljenek erről, mert kirúgják őket. De a nagy titkolózás közepette vétett hibákat is a hatalom. Ezek közé sorolta, hogy egy közhiteles dokumentumba beírták a nyomozás tényét. Kijelentette, mivel folyamatosan szivárogtak ki az információk, így egy idő után már nem volt tartható a helyzet.

Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő, lemondásáig az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is volt egyben. Völner a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Komárom-Esztergom megyei szervezetének 2006-tól, az esztergomi szervezetének pedig 2015-től az elnöke.

A Komárom-Esztergom megyei 2-es körzet egyéni képviselője Völner, ellenzéki kihívója, a jobbikos Nunkovics Tibor szerint a Fidesz most gondban van, hogy indítsa-e 2022-ben. „Amennyire tudom, ők is bajban vannak a jelöltéssel, hogy most Völner Pál lesz, akit indítani fog a Fidesz, vagy egy másik személy” – mondta Nunkovics Tibor az ATV Híradónak. Szerinte, ha a volt igazságügyi államtitkár helyett valaki mást indít a kerületben a Fidesz, az a személy egyértelműen egy báb lesz a párt kezében. „Ha őt fogja indítani, akkor az egy elég nagy beismerő vallomás lenne a Fidesz részéről, hogy tulajdonképpen neki az a lényeg, hogy továbbra is a kiskirályokat részesítse előnyben, továbbra is a saját kis baráti köre, tényleg kiskirályai meg helyi helytartói induljanak ezekben az egyéni jelölti körzetekben” – tette hozzá a Jobbik országgyűlési képviselője.

„Völner Pálnak politikailag annyi” – ezt már Nagy Attila Tibor politikai elemző mondta az ATV-nek. Valószínűtlennek tartja Völner indulását a választókerületben. Szerinte a Fidesz bajban van, mert ha nem találnak megfelelő jelöltet, akkor akár veszíthetnek is itt. A választásokig már csak néhány hónap van hátra, ennyi idő alatt nehéz egy új jelöltet felépíteni – de nem lehetetlen. Úgy véli, Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere kézenfekvő megoldás lehet, ennek hátulütője viszont, hogy győzelme esetén új polgármestert kell választani.

A Magyar Hangnak nyilatkozó politikai elemzők is arra számítottak, hogy nincs vége a Völner-ügynek. Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója szerint Varga Judit igazságügyi miniszter nem kerülheti el, hogy nehéz pillanatokat okozzon neki a botrány. Kéri László pedig úgy véli: ha kifelé ez talán nem is lesz látványos, a Fideszen belül mindenképpen nagy lehet a jelentősége annak, ha Orbán Viktor fiatalkori belső körébe tartozó személyt ér utol a büntető igazságszolgáltatás.

(Népszava, ATV)