Závecz Research: a járvány alatt jelentősen növelte előnyét a Fidesz

Závecz Research: a járvány alatt jelentősen növelte előnyét a Fidesz

Budapest, 2019. november 30. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke felvágja a születésnapi tortát a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a nagyobbik kormánypárt növelte népszerűségét az elmúlt fél évben, az ellenzéki pártok erőviszonya nem változott. Továbbra is a Demokratikus Koalíció (DK) a legerősebb, amely – tavaszhoz hasonlóan – a szavazók 10 százalékát tudja maga mögött – olvasható a hvg.hu hírében, amely a Závecz Research legújabb közvélemény-kutatását ismerteti. 

A választókorúak több mint harmada, 36 százaléka a Fideszt támogatja (tavasszal 31 százalék volt az eredményük), a Momentum támogatottsága a tavaszi 6 százalékról 7-re emelkedett, az MSZP-t akkor és most is 5 százalékra mérték. Az LMP és a Mi Hazánk 2-2 százalékon áll, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 1-1-en.

A kutatásban megjegyezték: a Fidesz emelkedésével párhuzamosan a pártnélküliek aránya csökkent március óta, 33-ról 28 százalékra.

A biztos pártválasztók körében is magasan, 51 százalékkal vezet a Fidesz, őket a DK követi 15 százalékkal. A Momentum támogatóinak csoportja 10 százalékos, a Jobbiknak 8, az MSZP-nek 6 százaléka van. Az elkötelezett szavazók körében a Mi Hazánk 3, az LMP, a Kétfarkúak és a Párbeszéd 2-2 százalékon áll.

A felmérés szerint a Fidesz szavazótáborának bővülése a 40 év alattiak, a vidéki városokban élők és a diplomások körében figyelhető meg alapvetően – mindegyikben 15 százalékpont körüli emelkedést mértek. Mostanra – írták – nincs olyan csoportja a társadalomnak, amelyben nagyon rosszul állna a kormánypárt, és olyan sincs, amelyben az átlagosnál sokkal több szavazója lenne.

Azt is vizsgálta a kutatócég, hogy alakulna a verseny, ha csak a Fidesz–KDNP listája és az ellenzéki pártok közös listája közül lehetne választani. Ebben az esetben a kormánypárt támogatóinak aránya 39, az ellenzéké 37 százalék. Vagyis a Fidesz–KDNP 3 százalék többletszavazatot tudna behozni, ebben a helyzetben a bizonytalan szavazók egytizede mellettük aktivizálódna. Az ellenzéki közös listára szavazók aránya 6 százalékponttal nagyobb, mint az együttműködésben résztvevő hat párt összeadott szavazati aránya. Az új szavazók alapvetően a pártnélküliek csoportjából érkeznek, csaknem negyedrészüket egy „ki-ki alapon” történő versengés az ellenzéki lista mellett mozgósítja. Rajtuk kívül a Kétfarkú Kutyapárt tábora is csaknem teljes egészében ezt a politikai oldalt erősítené.

Az MSZP, a DK, az LMP és a Párbeszéd tábora lényegében teljes egészében (98-100 százalékos arányban) felsorakozik a közös lista mögé, ugyanakkor a jobbikosok és a momentumosok körében némi lemorzsolódás jelentkezik: előbbiek 7, utóbbiak 10 százaléka nem támogatja, hogy csak egy listája legyen az ellenzéknek – magyarázták.