Kánikula után jön a szélvihar és heves zivatar

Kánikula után jön a szélvihar és heves zivatar

Zivatarfelhők (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zivatarokra, akár heves zivatarokra is lehet számítani már hétfőn késő délutántól egy északnyugat felől érkező hidegfront előfutáraként – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Főként az ország északi felén lehet erősen viharos, akár 100 kilométer/órás széllökés, nagy méretű, akár 2-4 centiméteres jég és felhőszakadás is.

Kedden napközben még nagyobb területen várható nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok kialakulása, sőt, mindemellett nagy eséllyel a zivatarok rendszerbe is szerveződnek. Erre elsősorban az ország délkeleti felén és északkeleten számíthatunk leginkább, ezeken a területeken a piros fokozatnak megfelelő heves zivatarok kialakulására is jelentős esély van. Ez erősen viharos, akár 100 kilométer/órás széllökést, nagy méretű jégesőt és felhőszakadást jelent, akár 40 milliméter is lehullhat egyszerre.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy a legmagasabb, piros fokozatot elérő zivatarok, zivatarrendszerek térbeli és időbeli lefolyásában még nagy a bizonytalanság.