Zsiday Viktor: Könnyen újabb lezárások jöhetnek az indiai mutáns miatt

Zsiday Viktor: Könnyen újabb lezárások jöhetnek az indiai mutáns miatt

Zsiday Viktor (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rossz esetben már nyár végén, kedvezőbb esetben ősz folyamán szembesülnünk kell a Delta névre keresztelt indiai koronavírus-variáns okozta problémával, ami miatt újra korlátozásokra kerülhet sor – véli Zsiday Viktor befektetési szakértő.

A mutáns annyira fertőzőnek tűnik, hogy még igen magas oltottság és részleges korlátozások mellett is terjedni tud – vonta le a következtetést a részletes nagy-britanniai adatokból legfrissebb blogbejegyzésében. Hozzátette: a szigetországban újra egy fölé ment a reprodukciós ráta, azaz terjed a vírus. Másfélszer annyi embert fertőz meg a Delta, mint a korábbi, „angol” verzió, amely maga is körülbelül másfélszer olyan fertőző volt, mint az eredeti vírus, és ezt teljes mértékben alátámasztja a gyors terjedés is. Ráadásul jelenleg úgy tűnik, hogy a kórházba kerülés veszélye is másfél–két és félszer akkora, mint a korábbinál – írta.

Úgy véli, hogy az oltottak sem lélegezhetnek fel. „Az angol adatokból úgy tűnik, hogy ennél a variánsnál egy oltás 33 százalékkal csökkenti csak a fertőzésveszélyt, ami nagyon kevés, kettő pedig az AstraZenecából 60 százalékkal, a Pfizerből 87 százalékkal, tehát az oltottak is elkaphatják, bár két oltás után valóban jóval kisebb eséllyel.”

Hozzátette: az oltottak közül jelentősen kevesebb beteg kerül kórházba és a betegeknek kisebb része hal meg (körülbelül a fele-harmada, mint az oltatlan megbetegedettek közül), de azért oltással is meg lehet halni. Vagyis a veszély fennmarad, különösen a gyengébb oltásokkal. Emlékeztetett arra, hogy már az eredeti problémát is az okozta, hogy ha kellően sokan kerülnek kórházba, akkor annyira leterhelődik az ellátórendszer, ami már súlyos gondokat okoz, és alapvető ellátásra sem marad energia. Tehát például egy sima vakbélgyulladással kórházba kerülő is meghalhat.

„Amennyiben a terjedés kézzelfogható lesz, azt nem hagyhatják a kormányzatok figyelmen kívül, és bármennyire nem szeretnék, tenniük kell valamit, ami óhatatlanul lassítja a gazdaságot – bár nyilván sokkal kevésbé, mint az első hullám idején. Másrészt a fogyasztói bizalom tűnékeny dolog, és bár a fellendülés erősnek tűnik, egy újabb hullám, amely az oltások ellenére következik be, súlyosan visszavetheti ezt a bizalmat, magyarul az emberek megijedhetnek, kevesebbet utaznak, kevesebbet mennek szórakozni. Harmadrészt pedig az ázsiai országok eléggé oltatlanok, és egyre nehezebben küzdenek meg ezzel a nagyon gyorsan terjedő variánssal, amely onnan is gazdasági lassulást hozhat és lévén, hogy mára ők a világgazdaság egy igen jelentős része, ezt sem hagyhatjuk figyelmen kívül. Rossz esetben az ellátási láncok problémái miatt egyszerre lehet lassulás és inflációs nyomás is – a tőzsdéknek ez lenne a lehető legrosszabb” – írta.

És hogy mi lenne a helyes megoldás? A politikusok/államok részéről a minél több ember beoltása minél hatékonyabb oltásokkal, a gyengébb oltást kapók újraoltása a jelenleg legjobbnak tűnő mRNS vakcinákkal. Piaci szempontból pedig valószínűleg az óvatosság.