Magukra hagyta a kormány a kerületeket – itt a júliusi Budai Hang

Magukra hagyta a kormány a kerületeket – itt a júliusi Budai Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eltelt egy hónap, ismét itt a Magyar Hang havonta jelentkező melléklete, a Budai Hang! Legfrissebb számunkban, nyolc oldalon!

Naponta 26 ezer autó dübörög keresztül a Szilágyi Erzsébet fasoron, amely így az egyik legfontosabb budai útvonal, az állapota azonban – a hazai gyakorlatnak megfelelően – fordítottan arányos a forgalmi jelentőségével: alig járható. Mivel sem a főváros, sem a Budapest Közút, sem a szomszédos Hegyvidék nem lépett az ügyben, a II. kerület magára vállalta az útszakasz felújítását. A beruházáshoz támogatókat várnak, településeket éppúgy, mint cégeket és magányszemélyeket. A fasor helyzete az agglomerációs közlekedés súlyos problémáira világít rá, a felújítás pedig arra, hogy az önkormányzatok nem számíthatnak a kormány segítségére.

A kerület ékszerdobozának is nevezik azt a néhány háztömböt, amely az Árpád híd lábánál áll, a lakótelepek gyűrűjében. Az épületek egyik legszebbje az Óbudai Társaskörnek otthont adó, kétszáz éves, egykori Korona fogadó-vendéglő-kávéház. A „genius loci” a paneltornyok tövében is működik, nem véletlen, hogy az Óbudai Társaskör a városrész emblematikus kulturális színterévé vált. Az intézmény idén lett harmincöt éves, a jubileumot a Jó kör, jó helyen című rendezvénysorozattal ünneplik. A „beszélgetős” koncertekről, a Krúdy-emlékkultuszról Vass Lajost, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

Egyetlen helyen lehet legálisan és ingyenesen fürödni a Dunában, Budapest területén belül: a III. kerületben, egy nagyjából kétszáz méteres szakaszon. A Római-parti Plázs szabadstrandja június 30-án nyitott és augusztus 20-ig várja a fürdőzőket, minden nap 10 és 19 óra között – ha a vízminőségi adatok nem romlanak látványosan. Kipróbáltuk mi is.

Wolf Ildikóra húsz évvel ezelőtt talált rá élete nagy szenvedélye, a mentőkutya-vezetés. Első kutyájával, Lizával először nyomkövetést kezdtek el tanulni. Ha elakadtak, kutyaiskolákban és mentőkutyás egyesületeteknél kértek segítséget. Ma már az emelt szintű vizsgával rendelkező Zete, a drótszőrű vizsla Wolf Ildikó munkatársa, és megtalálta a csapatát is: a Budapest Önkéntes Mentőszervezet Egyesülettel dolgozik, ahol mindenki önkéntesen, civilként áldozza szabadidejét, energiáját és pénzét arra, hogy segítsen megtalálni és megmenteni bajba jutott embereket – legutóbb a törökországi földrengés áldozatait. Nemrég az önkormányzat kitüntetéssel is elismerte a teljesítményét: II. Kerületért Emlékérmet kapott. Ezt azoknak ítélik oda, akik kiemelkedően hasznos munkát végeztek a kerületben. Wolf Ildikóra ez duplán is igaz: idősgondozóként dolgozik a II. kerületben.

Ahogy a természetes vizeket általában, úgy Budapest tavait is újfajta kihívások elé állítja a klímaváltozás és a környezetszennyezés. Bár a főváros állóvizeinek jelentős része elsősorban jóléti funkcióval bír, a kellemes környezet biztosításán túl más előnyöket is tartogatnak. Például rengeteg szálló port nyelnek el. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy miért fontos, hogy megóvjuk a fővárosi vizeinket.   

Páratlan értéket rejt a Várhegy mélye: egy Mátyás király korában épült, évszázadok óta eltemetett zsinagógát, amelynek feltárását az I. kerület kormánypárti képviselői rendre megakadályozzák. Szerettük volna megtudni a tiltakozás okát, de ismét nem jártunk sikerrel.

A férfiközpontú történelemszemlélet okán az emlékezetpolitika mostohán bánt a nőkkel: kevesen vannak, akiknek szobrot emeltek, vagy akiknek nevét intézmények, utcák őrzik. Épp emiatt az aránytalanság miatt határozott úgy 2021-ben a II. kerületi önkormányzat, hogy a lakosok javaslatai alapján példamutató munkásságú nőkről neveznek el közterületeket. Tavaly avatták fel a Szabó Magda sétányt, a Komlós Juci közt, a Solt Ottilia teret és Psota Irén utcát. Folytatva a megkezdett hagyományt, újabb eddig név nélküli helyek tisztelegnek a női hőseink előtt: a így lesz Nemes Nagy Ágnes korzó, Karig Sára köz, Pikler Emmi liget és Pásztory Ditta lépcsősor a II. kerületben. Térképre tettük a női hősöket.

Valódi nyári versenyt hirdetett Óbuda-Békásmegyer: a kerület legjobb fagylaltozóját keresik. Július 25-ig mindenki szavazhat a játékban résztvevő cukrászdákra és fagyizókra, és a győztessel együtt a helyi lakosok is nyernek: az önkormányzat vendégül látja a kerületieket egy-egy gombócra. Végigjártuk a jelölteket.

Mindez a legújabb Budai Hangban, a július 21-én megjelent Magyar Hang 8 oldalas mellékletében!