Végveszélybe kerültek az önkéntes tűzoltó egyesületek

Végveszélybe kerültek az önkéntes tűzoltó egyesületek

Önkéntes segítség: munkában a rózsadombi tűzoltók (Fotó: rozsadombote.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 4-én a közösségi médiában jelezte a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, hogy ha belátható időn belül nem sikerül összegyűjteniük négymillió forintot, januártól lehúzhatják a rolót – azaz bezárhatják a II. kerületi Ruszti úton lévő tűzoltószertár ajtaját. A hírre sokan – magánszemélyek és ellenzéki politikusok – megmozdultak, miközben a hasonló egyesületek hatékonyabb támogatása elsősorban állami feladat lenne.

Idős pasaréti ember hívta 2022. augusztus 1-jén a tűzoltókat. A konyhájában lévő berendezési tárgyak égtek, s mivel ő maga nehezen mozog, segítségre volt szüksége. A II. kerület hivatásos tűzoltói közösen vonultak a helyszínre a Rózsadomb Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület embereivel. Miután legyűrték a biztonsági ajtót, illetve az ablakokat védő rácsokat, behatoltak a lakásba, ami addigra megtelt füsttel, a segítséget hívó személy eszméletlenül feküdt a szobában. Miután a tűzoltók kihozták a lakásból, kórházba szállították. Ez egy a számos eset közül, amelynél a húsz önkéntessel – tűzoltókkal és polgárőrökkel – működő egyesület segítette a hivatásos lánglovagok munkáját. Gyakran vonulnak ki tűzesetekhez, viharkárok elhárításához, az idei aszályos, száraz nyáron pedig különösen sok erdőtűznél oltottak. Ezt a munkát teljesen ingyen, szabadidejükben végzik az egyesület önkéntesei.

– Szinte szégyell kérni az ember, de az utóbbi három évben nagyon nehézzé vált a működésünk – mondja lapunknak Rozsos Zsolt, az egyesület elnöke. A járvány miatt 2020-ban jelentősen csökkent a pályázatokon elnyerhető összegek mennyisége, a tendencia a következő évben is folytatódott. Aztán jött 2022, az üzemanyagárak drasztikus növekedése – szerkocsijukba, illetve a vízszállító autóba 830 forintért tankolják a dízelt. Míg korábban minden költségüket kitermelték pályázatokból és az egyesületnek havonta utalt állami támogatásból, ez már nem elég, ezért fordultak a közvéleményhez.

– A 2020-as, 2021-es költségvetést úgy tudtuk megoldani, hogy a halasztható kiadásokat görgettük magunk előtt – tudjuk meg az egyesületi elnöktől. – Ha olajcserére volt szükség, vagy ki kellett volna cserélni egy lengéscsillapítót, azt későbbre halasztottuk. Most úgy állunk, hogy mindent kifizettünk, de ha a jövő évre nem szedünk össze 10 millió forintot, be kell fejeznünk a működésünket. Pályázatokból nagyjából 6 millió forint jön össze, a hiányzó 4 millió forintot adományokból kell összegyűjtenünk.

A 2009 óta működő egyesület kiesése súlyos érvágást jelentene a II. kerületnek és a fővárosnak. A húsz önkéntes – akik között többek között négy hivatásos tűzoltó, egy mentőtiszt, két mentőápoló, a Peter Cerny Alapítvány, illetve egy vérszállító szolgálat egy-egy autóvezetője, több egyetemista és főiskolás áldozza szabadidejét a köz szolgálatára – évente 1500 óra polgárőr- és 3800 óra készenléti tűzoltó-szolgálatot lát el, egy évben nagyjából 200 esethez vonulnak ki. Állandó készenlétben vannak, ha hívják őket, két perc alatt ugyanúgy útra kelnek, mint hivatásos társaik. Amikor nem terepen vannak, oktatáson vesznek részt, karbantartják a járműveket és a felszerelést, gyakorolnak, takarítják a körletet.

– Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke már a szárazság miatt nagyon sok tűzesetet hozó nyár után a kormányhoz fordult, jelezve, hogy az eddigi támogatások nem fogják fedezni az önkéntes tűzoltó egyesületek költségeit – mondja Rozsos Zsolt. – Szavait eddig sajnos nem hallották meg, így mostanra országszerte több egyesület fel is függesztette vagy végleg befejezte a tevékenységét.

A rózsadombiak ezt mindenképp szeretnék elkerülni. Támogatási felhívásukra lapzártánkig 2 millió forint érkezett az Őrsi Gergely polgármester vezette Szövetség a II. kerületért – Kerületünk az Otthonunk frakciószövetségtől, és valamivel több mint 800 ezer forint gyűlt össze magánszemélyektől. Sokan megmozdultak, tudjuk meg az egyesület elnökétől: egy hat és fél éves gyerek 2000 forintos zsebpénzét utaltatta át nekik az édesanyjával, egy olyan ember pedig, akinek három héttel ezelőtt égett le a háza, és, mint Rozsos Zsolt fogalmaz, „egy lyukas zoknija sem maradt”, ugyancsak utalt ezer forintot. De jelentkezett náluk olyan, korábban pályázatíróként dolgozó szakember is, aki felajánlotta, hogy segít nekik a pályázatok megírásában – természetesen ingyen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/43. számában, a Budai Hang mellékletben jelent meg október 21-én.