Górcső alatt a matracos ágyak (x)

Górcső alatt a matracos ágyak (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A matracos ágyak különösen nagy népszerűségre tettek szert manapság, amin mi egy cseppet sem csodálkozunk. Megvan ugyanis az az előnyük a hagyományos kárpitozott változatokkal szemben, hogy a fekvőfelület az elhasználódásakor és a kényelmetlenné válásakor egyszerűen lecserélhető.

Ráadásul szinte bármilyen matracot választhatunk az ágykeretünkbe, mivel a méreten kívül nem igazán van más kötöttség. Bár a vastagságát azért nem árt figyelembe venni, mivel nagymértékben meghatározza a fekvőfelület magasságát, illetve az ágy kinézetét.

Sőt, egy magasabb matrac még a fejvégből is egy nagyobb részt kitakarhat, amely által az ágyvég funkciója is értelmét veszítheti.

Ami az ágykeretet illeti

Az ágykeretek többsége fából vagy fémből készül, amelyeknek megvan a maga előnye és hátránya. A fakeretek stabil felületet teremtenek a matrac számára, ráadásul a Kanape.net-nél is kapható fenyő franciaágyak kifejezetten szívósak is, akár hosszú évtizedeken át is bírják a mindennapi használatot.

Az pedig már csak hab a tortán velük kapcsolatban, hogy a tisztításuk is sokkal könnyebb, így a poratkák és az egyéb allergének nem tudnak beférkőzni az ágy rejtett zugaiba, hiszen az voltaképpen nem is rendelkezik ilyesmivel. Ennek köszönhetően pedig kifejezetten ideális választásnak bizonyulnak a por- és pollenallergiával küzdők számára.

De megvan az a hátulütőjük, hogy több karbantartást igényelnek, valamint az esetükben nagyobb a kockázata a karcolásoknak és a foltoknak. A fémkeretekre pedig ez egyáltalán nem jellemző. Habár azt fontos megjegyezni velük kapcsolatban, hogy erősen nyikoroghatnak, és kihívást jelenthet egy hagyományos stílusú hálószobába való integrálásuk.

Az ágyrácsnak is fontos szerepe van

Korántsem mindegy, hogy az ágyrácsot milyen matraccal fogjuk használni, hiszen amíg a rugós és táskarugós matracok kitűnően teljesítenek egy fix ágyrácson, addig a hideghab, a bio- és a memory matrachoz érdemes inkább flexibilis, farugós ágyrácsot választani. Ez ugyanis rendkívül pozitív módon befolyásolhatja a komfortérzetünket, sőt még a matrac élettartamát is meghosszabbíthatja.

De egyébként a matracgyártók általában mindig tájékoztatják a vásárlóikat a termékleírásban arról, hogy milyen ágyrács illik az adott termékhez.

Összegezve

Bár az ágyunk megjelenése rendkívül fontos szempontnak számít a választás során, mivel a hálószoba központi elemeként fog majd funkcionálni, de a jelentősége eltörpül a funkcionalitás mellett.

Ennek a bútorzatnak a legfontosabb feladata ugyanis, hogy garantálja számunkra az éjszakai pihenés zavartalanságát, amelyhez bizony szükség van az ágyat alkotó egységek összhangjára. De ha figyelembe vesszük a fentebb leírtakat, ezzel a későbbiekben biztosan nem lesz probléma.