Hogyan csillapítható a köhögés? (x)

Hogyan csillapítható a köhögés? (x)

A köhögés egy gyakori, sokakat érintő probléma, különösen az őszi-téli időszakban. A hidegebb hónapokban általában a különböző betegségek, megfázás, influenza vagy légúti fertőzések kísérő tünete szokott lenni.

A köhögés sajnos nagyon megnehezítheti a mindennapokat. Hatással lehet például az éjszakai alvásunkra, vagy egyéb, nap közbeni teendőinkre. Emellett fájdalommal is járhat. Ezért nem csoda, ha azon vagyunk, hogy mielőbb enyhítsük ezt a kellemetlen tünetet. De vajon mit tehetünk ennek érdekében? Összeszedtük a legnépszerűbb módszereket!

Mi okozhatja a köhögést?

Bár a köhögés kialakulhat egyéb indokok miatt is, mint például a dohányzás vagy az asztma, leggyakrabban mégis valamilyen felső légúti betegség áll a háttérben.

A köhögést általában a gyulladásos megbetegedések okozzák, mint például torokgyulladás, gégegyulladás, légcsőgyulladás, hörgő-vagy tüdőgyulladás. Ezeket okozhatja valamilyen baktérium vagy éppen vírus is.

Nem mindegy, hogy hogyan köhögünk, ugyanis létezik száraz, illetve hurutos köhögés is. Utóbbit onnan ismerhetjük fel, hogy ennek során általában váladékot is szoktunk felköhögni.

A köhögés csillapítására többféle módszer is létezik. Nézzük a leggyakoribbakat!

Köhögéscsillapítók, egyéb készítmények

A köhögés ellen legtöbben a köhögéscsillapító készítmények használatát ajánlják. A patikákban vagy online gyógyszertárakban ezekre különféle alternatívákat találhatunk: elérhetőek szirup, por, balzsam, tea vagy cseppek formájában is. Ezeknek a célja, hogy csökkentsék a köhögés gyakoriságát és intenzitását.

Népszerű köhögés elleni termékek még a köptetők. Ezek feladata, hogy a légutakban megtapadt nyák kiürülését segítsék.

A köhögéscsillapító kiválasztásának érdemes figyelembe vennünk, hogy épp milyen típusú köhögéssel küzdünk, ugyanis nem mindig ugyanazt a terméket kell használni. Ebben kérjük orvosunk vagy patikusunk segítségét.

Köhögéscsillapítás házilag

A legtöbbek számára megoldást jelent a köhögéscsillapító száraz köhögésre. Azonban ha még inkább szeretnénk felgyorsítani a gyógyulás folyamatát, irány a konyha! Számos olyan természetes megoldás található itt, amely a hasznunkra lehet.

A méz az egyik legkedveltebb köhögéscsillapító, amely nem csak a fájdalmat enyhíti, de az immunrendszer működésére is jó hatással van. Aztán ott a gyömbér, amely a váladék feloldásáért felel. De ugyanígy enyhítheti a torokfájást az édesgyökér is.

Népszerű házi praktika még a sós vízzel történő öblögetés. Ez enyhíti a fájdalmat és az irritációt, illetve segít feloldani a letapadt váladékot. De ugyanilyen egyszerű és gyors megoldás a gőzölés, amely abban segít, hogy a nyálkahártya nedvesen maradjon.

Ha tehát meg akarunk szabadulni a fránya köhögéstől, akkor válasszunk egy megbízható köhögéscsillapítót, és próbáljunk ki egy-kettőt a legnépszerűbb házi megoldások közül! Ezeknek köszönhetően gyorsan búcsút inthetünk a kellemetlen tüneteknek és visszanyerhetjük egészségünket.