Kellemetlen térdkattogás: mi az oka és mi a megoldás rá? (x)

Kellemetlen térdkattogás: mi az oka és mi a megoldás rá? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak olyan, a testünket érintő problémák, amik bár zavaróak, de nem tűnnek komolynak, így hajlamosak vagyunk arra, hogy csak legyintsünk rájuk. Nem foglalkozunk velük, míg végül szinte már természetessé válnak.

Ezek közé tartozik többek között a térd kattogás is, aminek számos ok húzódhat meg a hátterében az egészen banálistól az olyan betegségekig, amelyek felett nem szabad szemet hunynunk.

Mai cikkünkben arról lesz szó, hogy mi okozhatja ezt a kellemetlen problémát, beleértve a különböző egészségügyi kihívásokat is. És persze elmondjuk azt is, hogy mit érdemes tennünk annak érdekében, hogy javuljon a helyzet.

Mi okozhatja a térd kattogását?

Elsőre talán furcsának tűnhet, de ezt az igen kellemetlen problémát gyakran a térdízületben történő gázfelhalmozódás okozza. Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogy az ízületi tokban folyadék található. Ez gondoskodik arról, hogy a csontok könnyedén, akadály nélkül tudjanak elmozdulni egymás mellett.

Ebben a folyadékban gázok is találhatók - például oxigén, nitrogén vagy szén-dioxid. Amikor az ízület megfeszül, ezek a gázok egy kattogó hang kíséretében eltűnnek a folyadékból. Később újra visszaoldódnak, így a kiválás, s az azt kísérő kattanó hanghatás újra és újra meg tud ismétlődni. Ezenkívül az is okozhat kattanást, ha a mozgás vagy helyváltoztatás hatására az inak megfeszülnek, s ennek következtében “átpattannak” egy csonton.

Milyen betegségek állhatnak a hátterében?

A fent említett okok egyike sem jelent komolyabb problémát, sok esetben tenni sem tudunk ellenük. A térdkattogás hátterében azonban nem csak ezek állhatnak, adott esetben súlyosabb egészségügyi gondok következménye is lehet. Az, hogy melyikről van szó, nagyon egyszerűen megállapítható: ha az utóbbiról van szó, akkor a kattogáshoz jellemzően duzzanat és/vagy fájdalom is társul.

Ha például az ízületi porc valamilyen oknál fogva megsérül (és esetleg le is válik), akkor annak elkerülhetetlen következménye lesz az ízületek felszínének egymáshoz érintkezése, ami szintén okozhat kattogó hangot. Ez a jelenség elsősorban azok körében gyakori, akik rendszeresen sportolnak, akik sokat lépcsőznek és akik túlsúllyal küzdenek.

Emellett meg kell említenünk a porckopást is, ami a 65 év feletti emberek szinte 100%-át érinti. Mivel a porcok erőteljesen kopnak, folyamatosan leépülnek, az ízületek egymáshoz dörzsölődnek, amit mi kattogásként érzékelünk. Mindamellett, hogy ez is fájdalommal jár.

Mit tegyünk, ha kattog a térdünk?

Ha nemcsak szimplán a gázbuborékok vagy az inak “átpattanása” okozza, akkor mindenképpen javasolt egy jó minőségű porcerősítő készítmény szedése. Ez persze önmagában még nem lesz elég, fel kell keresnünk a háziorvosunkat is, aki meghatározza a szükséges kezeléseket. Az ő utasításait maradéktalanul be kell tartanunk.

Látható tehát, hogy nem minden esetben kell aggódnunk, ha kattog a térdünk, de bizony vannak helyzetek, amikor igenis komolyan kell venni a dolgot, és orvoshoz kell vele fordulnunk.