Miért fontos mérni a levegő nedvességtartalmát a lakásban? (x)

Miért fontos mérni a levegő nedvességtartalmát a lakásban? (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fűtési időszakban a lakás helyiségeiben gyakran szárazzá válik a levegő, ezért szükség van ennek párásítására. Ebből kifolyólag ezt az időszakot akár párásítási szezonnak is nevezhetnénk. Az optimális érték elérése érdekében fontos figyelemmel kísérni és mérni a páratartalom szintjét.

Mérjük higrosztáttal a levegő nedvességtartalmát!

Ma már kereskedelmi forgalomban kapható az az egyszerű mérőműszer, amellyel megmérhetjük a lakás vagy az iroda levegőjének nedvességét: ez a higrosztát. Ha ez 40% alatti értéket mér, akkor a BonAir.hu párásító készülékeivel hatékonyan tudjuk nedvesíteni a levegőt. A cég a Boneco párásító termékek széles választékát forgalmazza. A cég szakemberei – szükség esetén – segítenek az ügyfeleknek a megfelelő készülék kiválasztásában.

A higrosztát nagy hasznunkra válhat, hiszen tudatosítja bennünk, hogy figyelnünk kell a páratartalomra. A műszer olyan, mint egy digitális hőmérő: képernyőjén számokkal jelzi ki, hogy hány százalékos a levegő páratartalma. Nem abszolút, hanem relatív páratartalmat mér, ami a hőmérsékletet is figyelembe veszi, hiszen az eltérő hőmérsékletű levegő eltérő nedvességet tud felvenni. Mi is másképp érzékeljük a hideg és a meleg levegő nedvességtartalmát.

Mit tehetünk alacsony páratartalom esetén?

Mindenképp érdemes párásítót beszerezni! A Boneco svájci márka már évtizedek óta a párásítás szakértőjének számít, és modern technológiát képvisel ezen a területen. Segítségével fenntartható az optimális, 50% körüli nedvességtartalom, ami a szervezetünk számára ideálisnak mondható. Így komfortérzetünk javul, és jobban tudunk koncentrálni az otthoni vagy a munkahelyi tevékenységeinkre, és pihentetőbbé tehetjük az alvást is.

Az optimális értékek beállítását nemcsak mi érezzük meg, hanem jótékony hatással lesz a lakásban tartott kisállatokra és a szobanövényekre is. Gyakori például, hogy a virágüzletben megvásárolt drága virágok, például az orchidea néhány héten belül tönkre megy, ugyanis nem bírja a száraz levegőt.

Hogy a téli időszak se okozzon gondot

A téli hónapok a levegő nedvességtartalma szempontjából sok, és gyakran összetett problémát jelentenek. Gyakori, hogy a hálószoba levegője száraz, így ott célszerű a párásítás, ugyanakkor lehetnek olyan helyiségek a lakásban, amelyekben a magas érték okoz gondokat. Ilyen tipikus helyiség a fürdőszoba, ahol egy kiadós zuhanyzás után akár 85 százalékot is mutathat a páratartalom mérő. A konyhában a főzés idején, illetve a ruhaszárításra használt helyiségben szintén magas értékeket mérünk.

Tehát ezekben a helyiségekben – a rendeltetésszerű használat mellett is – könnyen 60% fölé kúszik az érték, és ebből kifolyólag elindul a penészedés folyamata. Télen nehezen tudjuk kiszellőztetni a felgyülemlett nedvességet, és gyakori, hogy a kinti levegő is párás. Ilyenkor páramentesítő készülékkel tudjuk segíteni az optimális érték visszaállítását.

Ahhoz tehát, hogy kiderítsük a probléma okát, és higiénikus, komfortos környezetet alakítsunk ki az otthonunkban, érdemes mérnünk a levegő páratartalmát, és a megfelelő készüléket alkalmaznunk.