Nemcsak a bors kicsi, de erős, hanem a chili mag is (x)

Nemcsak a bors kicsi, de erős, hanem a chili mag is (x)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amilyen kicsi, akkora erő van benne, csupa meglepetés a chili mag. A csípős ízek kedvelőinek és a kicsit pikáns aromák rajongóinak is elkél otthon egy-két üveg chiliszósz vagy talán egy palánta is.

Amatőröknek és tapasztalt chili fogyasztóknak is bátran ajánljuk a Chili Hungária Webáruház szószait, melyek remekül feldobják az ebédeket és a vacsorákat. Az előbbieknek viszont azt is elmeséljük, miről maradtak le eddig.

Ezért varázslatos a chili mag

A chili parányi magja felpörgeti az érzékeinket, merész ízkombinációkkal ajándékozza meg a vállalkozó szelleműeket, a szürke hétköznapokba pedig izgalmat csempész. Így aki újdonságokra vágyik, nyugodtan nyissa ki az ezerféle chilire nyíló ajtót, hiszen csupa érdekességet talál majd odaát.

Chili mag vásárlása után otthon is nekiállhatunk a chili termesztésnek, akár az erkélyen, akár a kiskertben, a lényeg, hogy sokat süsse a területet a nap és legyen hozzá türelmünk is. Néhány hónap múlva mi magunk szüretelhetjük le a különböző típusú paprikákat és adhatjuk hozzá ételeinkhez. Nézzük is, hogyan.

Néhány izgalmas chilis recept

A mexikói, spanyol és távol-keleti országok gasztronómiájában számtalan chilis csípős receptet találunk, amiket mindenkinek érdemes megkóstolnia.

• Chilis csokoládét boltban is vehetünk, de magunk is elkészíthetjük otthon néhány tábla étcsokoládé megolvasztásával, melyet az ízlésünkhöz illő chili szósz néhány cseppjével összekeverünk. Használhatunk hozzá port is, majd a keveréket töltsük jégkockatartóba, a megszilárdult végeredményt pedig celofánba csomagolva adhatjuk akár ajándékba is.
• Csípős olajat kreálhatunk chili magok segítségével, a keveréket egy jól zárható üvegbe rakjuk, és néhány hétnyi állás után élvezhetjük is tésztáinkon.

A chili nemcsak finom, de egészséges is!

Azontúl tehát, hogy nagyon izgalmas ételeket készíthetünk a chilivel, azért is érdemes fogyasztani, mert jót tesz a szervezetünknek. Példának okáért felpörgeti a metabolizmusunkat, vagyis képes befolyásolni a testsúly, méghozzá úgy, hogy a kapszaicin segíti az anyagcserét, serkenti a fogyást és a zsírégetést. Úgyhogy aki fogyni akar, bátran egyen chilit! Emellett az immunrendszert is erősíti a kapszaicin és a chiliben található vitaminok, antioxidánsok, így főleg télen – de bármilyen évszakban – érdemes fogyasztani csípőset, mivel segít a betegségekkel való ellenállásban.

Nem utolsósorban pedig fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása van, számos krém alapanyaga, mivel természetes módon enyhíti testünk ilyen jellegű fájdalmait.

A chilit tehát az élet sok területén alkalmazhatjuk, azonban ha nyers formában dolgozunk vele, körültekintéssel bánjunk a növénnyel, húzzunk kesztyűt és ne hanyagoljuk el a védőszemüveget sem. Ha ugyanis a szemünkbe vagy a nyálkahártya más részeire kerül, elég nagy galibát tud okozni.