Előválasztás: 85 ezer résztvevő hétfőn

Előválasztás: 85 ezer résztvevő hétfőn

Előválasztók a budapesti Móricz Zsigmond körtéren 2021. október 11-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem 85 ezren szavaztak hétfőn az előválasztás második fordulójában – közölte az Országos Előválasztási Bizottság. A sátrakban 68 ezernél is többen adták le a voksukat, míg nagyjából 16 500 ember online voksolt. Ez a részvételi adat nagyjából 8 ezerrel haladja meg a második forduló első, vasárnapi napján mértet. Sőt, az első forduló számait is hozzávéve csak egyszer (szeptember 25-én, szombaton) volt egyetlen nap alatt több voksoló.

Vasárnap óta lehet szavazni az ellenzéki előválasztás második körében arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen-e közös miniszterelnök-jelöltként Orbán Viktor kihívója jövő tavasszal. Eddig már 163 393 ember adta le a voksát valamelyik jelöltre. Mint az már ismert, változás az első fordulóhoz képest, hogy ezúttal már bárhol le lehet adni a szavazatot, nem kizárólag a lakóhely szerinti egyéni választókerületben.

Az Országos Előválasztási Bizottság szerint a magas számokból is látható, hogy „az előválasztás biztos kezekben van”, a szavazás fennakadások nélkül folyik országszerte. Bár a háttérrendszert naponta érik terheléses támadások, az aHang és a pártok informatikusai folyamatosan dolgoznak, így a rendszer stabilan működik. A megnövekedett operátori kapacitásoknak hála, jelentősen lerövidült a videós azonosítás várakozási ideje is.

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között egyébként egyre élesedik a vita, hétfőn már hazaárulózás is volt.