Az EU a Hamászt is célzó szankciós keretet hozott létre, és hat személyt jegyzékbe vett

Az EU a Hamászt is célzó szankciós keretet hozott létre, és hat személyt jegyzékbe vett

Megrongált autók a Gázai övezet közelében fekvő izraeli Reim kibuc környékén rendezett elektronikus zenei fesztivál helyszínén 2023. október 10-én. A Zaka izraeli mentőszolgálat közlése szerint mentősei legalább 260 ember holtestét találták meg itt, akiket a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni október 7-i támadásakor öltek meg. (MTI/AP/Ohad Zwigenberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa a Hamász terrorszervezetet és a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezetet érintő korlátozóintézkedések célzott keretét hozta létre, és hat embert jegyzékbe vett – tájékoztatott az uniós tanács pénteken. A közlemény szerint a szankciós keret lehetővé teszi az EU számára, hogy felelősségre vonjon minden olyan személyt vagy szervezetet, aki, illetve amely támogatja, elősegíti vagy lehetővé teszi a két szervezet erőszakos cselekményeit.

– A döntést a külügyi tanács az Izrael ellen október 7-én elkövetett, illetve más közelmúltbeli támadások súlyosságára, valamint a békét és a nemzetközi biztonságot fenyegető erőszakos cselekmények elleni küzdelem fontosságára tekintettel hozta meg. Célja az erőszakcselekmények megelőzése – emelte ki az uniós grémium.

Az új szankciós rendszer alkalmazásával az EU célba veheti azokat, akik pénzügyileg támogatják a Hamászt vagy a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű szervezetet vagy részt vesznek e szervezetek erőszakos cselekményeinek tervezésében, előkészítésében vagy lehetővé tételében. Olyan emberek, csoportok, szervezetek és szervek ellen irányulhat, akik például fegyverek és azokhoz kapcsolódó felszerelések szállításában vettek részt, vagy ilyen eszközöket értékesítettek vagy adtak át a két terrorszervezetnek. Célozhat továbbá olyanokat, akik, illetve amelyek Izrael stabilitását vagy biztonságát aláásó vagy fenyegető cselekmények támogatásában vesznek részt e szervezetekkel együttműködve, illetve részt vesznek a nemzetközi humanitárius jog vagy az emberi jogok súlyos megsértésében, vagy felelősek a két szervezet erőszakos cselekményeire való felbujtásért.

A Külügyek Tanácsa MTI által is idézett határozatában jegyzékbe vett hat személyt, akik felelősek a Hamász pénzügyi támogatásáért. Közöttük a terrorszervezetek pénzügyi vezetői, valamint szudáni, algériai és libanoni székhelyű finanszírozók, illetve üzletemberek szerepelnek. A büntetőintézkedések személyek esetében az EU-ba való beutazási tilalmat, illetve emberek és szervezetek esetében egyaránt vagyonieszköz-befagyasztást foglalnak magukban. Emellett uniós állampolgároknak és szervezeteknek tilos lesz pénzeszközöket a jegyzékbe vettek rendelkezésére bocsátaniuk.

A közlemény Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselőt idézte, aki az mondta: a korlátozóintézkedések célzott keretéről szóló határozattal az Európai Unió azt mutatja, hogy készen áll lépéseket tenni a terroristák által október 7-én elkövetetett brutalitásra. „Az izraeliek és a palesztinok megérdemlik, hogy igazságos, tartós és biztonságos békében éljenek” – tette hozzá. Az új szankciós keretet az unió 2025. január 19-ig alkalmazza. Célkitűzései megvalósulásának elmaradása esetén érvényesége meghosszabbítható.

A Hamász tavaly október 7-én Izraelben elkövetett támadássorozatával kirobbant legújabb konfliktusában lassan 30 ezerhez közelít az áldozatok száma. Izraeli oldalon 1410 halottat, közel 9 ezer sebesültet, több mint 200 túszt és 2 eltűnt személy tartanak számon. Izrael gázai műveleteinek eddig 25 ezer palesztin halottja, közel 63 ezer sebesültje van, míg eltűntként 7 ezer embert tartanak számon az övezetben.