Az EU elfogadta a médiaszabadságról szóló rendeletet, csak Magyarország szavazott ellene

Az EU elfogadta a médiaszabadságról szóló rendeletet, csak Magyarország szavazott ellene

Az Európai Bizottság épülete (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió Tanácsa új jogszabályt fogadott el a tömegtájékoztatás szabadságának védelmére, a médiapluralizmus és a szerkesztői függetlenség szavatolására, illetve az újságírók és a médiaszolgáltatók politikai befolyással szembeni védelmére – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Az MTI által tolmácsolt brüsszeli közlemény szerint az új szabályok biztosítják a polgárok jogát a szabad és sokszínű információkhoz való hozzáféréshez, és meghatározzák a tagállamok felelősségét az információk védelméhez szükséges megfelelő feltételek és keretek biztosításában. Célja, hogy biztosítékokat vezessen be a szerkesztői döntésekbe való politikai beavatkozás elleni küzdelemre mind a magán-, mind a közszolgálati médiaszolgáltatók esetében, az újságírók és forrásaik védelmére, valamint a tömegtájékoztatás szabadságának és sokszínűségének szavatolására – emelték ki. „A rendelet választ ad a média megosztottságával, valamint a médiatulajdon átláthatóságának és az állami hirdetési források médiaszolgáltatók közötti elosztásának hiányával kapcsolatos aggodalmakra”.

Arról az MTI már nem ír, de a diszkrét megfogalmazás azt takarja, hogy a tagállamok kötelesek lesznek megvédeni a média függetlenségét, és tilos lesz a szerkesztői döntésekbe való beavatkozás minden formája. Létre fog jönni egy Európai Médiaszolgáltatási Tanács (a továbbiakban Board), és mellette létre kell hozni egy független szakértői csoportot, amelynek tagjait objektív és megkülönböztetéstől mentes módon kell kinevezni. A rendelet aláírása és kihirdetése után 20 nappal lép hatályba. Az MTI arra szintén nem ír, hogy a Tanács keddi ülésén – a találkozó közvetítésének oldalára kitett eredmény szerint – a 27-ből 26 tagállam szavazott igennel, egyedül a magyar kormány voksolt nemmel.