Az Európai Bizottság elnöke aggódik a magyar kormány intézkedései miatt, de pénzt is oszt

Az Európai Bizottság elnöke aggódik a magyar kormány intézkedései miatt, de pénzt is oszt

Ursula von der Leyen az Európai Parlament üléstermében Strasbourgban, 2019. július 16-án (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nemcsak a néppárti képviselők és az Egyesült Államok bírálja az Orbán-kormány hétfőn elfogadott „túlhatalomtörvényét”. Aggodalmát fejezte ki a koronavírus-járvány okán hozott magyar intézkedések miatt az Európai Bizottság elnöke is brüsszeli sajtótájékoztatóján csütörtökön. Ursula von der Leyen úgy fogalmazott, hogy különösen aggasztják a magyarországi rendelkezések. Bejelentette: a testület megteszi a szükséges intézkedéseket – írta az MTI.

Az Egyesült Államok hivatalosan is bírálja a magyar kormányt a túlhatalomtörvény miatt | Magyar Hang

Az Egyesült Államok a legfontosabb emberi jogok és alapvető szabadságok szükségtelen korlátozásának elkerülésére szólítja fel a világszerte a COVID-19 vírus okozta pandémiával küzdő kormányokat - írja a Népszava. Az ország budapesti nagykövetsége által a lap rendelkezésére bocsájtott nyilatkozat szerint ideértendő a szabad sajtó azon képessége is, hogy informálja a közvéleményt a válságról és a kormányzati intézkedésekről.

Az uniós bizottság elnöke érthetőnek nevezte, hogy a tagországok rendkívüli intézkedéseket hoznak az egészségügyi krízis leküzdésére, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, hogy egy részük „túl messzire megy”. Aláhúzta, hogy az intézkedéseknek szükségesnek és arányosnak kell lenniük, érvényességüket korlátozni kell, „nem tarthatnak határozatlan ideig”. A kormányoknak gondoskodniuk kell arról, hogy az intézkedéseket rendszeresen ellenőrizzék – emelte ki.

Ursula von der Leyen elmondta, hogy a biztosok szerdai tanácskozásán áttekintették a tagországoknak a rendkívüli helyzet orvoslására hozott intézkedéseit, köztük megvizsgálták a magyarországi helyzetet is. Mint ismert, hétfőn az Országgyűlés fideszes kétharmados többsége elfogadta a „felhatalmazási törvényként” emlegetett kormánypárti javaslatot, miszerint a kormány rendeletei határidő nélkül hatályban maradjanak a veszélyhelyzet idején.

Az uniós bizottság további, rendszeres vizsgálatoknak fogja alávetni a tagállami intézkedéseket – tette hozzá a bizottság elnöke. Ursula von der Leyen ugyancsak ma jelentette az unió százmilliárd eurós válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között. A támogatást a tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában vehetik igénybe. Így előbb juthatnának hozzá a nekik járó pénzhez, amelyből munkahelyvédelmi intézkedéseket finanszírozhatnának a koronavírus-járvány okozta válság idején.

A hírek szerint a Bizottság a Közös Agrárpolitikán keresztül a extra készpénzt juttatna a termelőknek is, akiknek több idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy támogatásokra pályázzanak. Ezen kívül teljes egészében uniós pénzből lehetne finanszírozni olyan infrastrukturális beruházásokat, amelyekhez alapesetben tagállami pénz is kellene (autópályaépítés, hidak, szennyvízhálózat építése).