Donald Tusk: A vétóval zsarolás elbukott

Donald Tusk: A vétóval zsarolás elbukott

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppárt elnöke üzent a párthoz tartozó állam- és kormányfőknek, miután kiszivárgott, hogy német, magyar és lengyel kompromisszum született a vétó visszavonásáról, még a csütörtökön kezdődő uniós csúcs előtt.

A Bloomberg szerint Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes arról beszélt, egyelőre a magyarok, lengyelek és németek között van meg az alku, ezt még a többi tagállamnak is véglegesíteni kell, de szerinte ez meg fog történni péntekre.

„Az üzenetem az EPP államfőinek és miniszterelnökeinek: a vétóval zsarolás elbukott. Biztos vagyok benne, hogy a ti kemény és világos álláspontotoknak hála meg fogjuk védeni a jogállamiság elvét és minden tagállam polgára elégedett lesz és profitálni fog az új alapokból” – írta Donald Tusk a Twitteren.

Magyarország és Lengyelország már korábban bejelentette, hogy megvétózzák az Európai Unió következő hét évre szóló költségvetését, ezzel együtt a 750 milliárd eurós úgynevezett helyreállítási alapot. Az indokuk az úgynevezett jogállamisági mechanizmus elutasítása volt, mert a két ország nem fogadta el, hogy kritériumokhoz kössék az uniós kifizetéseket.

A magyar ellenzéki pártok úgy kommentálták a vétó elmaradását, hogy Orbán Viktor alulmaradt.