Elítéli a Néppárt a fideszes EP-képviselőt, Bocskor Andreát ért fenyegetéseket

Elítéli a Néppárt a fideszes EP-képviselőt, Bocskor Andreát ért fenyegetéseket

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP képviselõje az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja elítéli a Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő elleni ukrán fenyegetéseket – közölte a képviselőcsoport internetes oldalán kedden. Bocskor Andrea szombaton felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára. Indokként azt írták, hogy Bocskor megsértette az ukrán jogszabályokat a kettős (magyar-ukrán) állampolgárság megszerzésével, továbbá vádolják Ukrajna szuverenitása és területi integritása megbontásának kísérletével és hivatali hatáskörök túllépésével.

A képviselőcsoport nevében Sandra Kalniete és Michael Gahler néppárti EP-képviselők a közleményben az EPP uniós parlamenti frakciója szolidaritását fejezték ki a kárpátaljai képviselővel. Kijelentették: Bocskor Andrea ellenségként való gyűlöletkeltő megnevezését a frakció elfogadhatatlannak tartja és határozottan elítéli. – Az őszinte párbeszéd és a kritika a demokrácia és a szabadság alapja, félreértelmezni azokat és visszaélni velük nem szabad – fogalmaztak. Tájékoztatásuk szerint a képviselőcsoport felszólította az ukrán bűnüldöző hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a képviselőnek címzett fenyegetések ügyében.

Mint írták, a frakció „tisztában van és sajnálja” a Magyarország és Ukrajna között kialakult feszültséget, azonban véleménye szerint csak valódi párbeszéd és akarat hozhat fenntartható megoldást a felek kölcsönös megértésében. – Nincs oka annak, hogy a két ország ne élvezhesse a jószomszédi kapcsolatok előnyeit, az állampolgárok bizalmát és egymás barátságát – írták hozzátéve, amennyiben a parlamenti diplomácia eszköz lehet a feszültség enyhítésére, a frakció azt ajánlja, a felek éljenek ennek lehetőségével.

A Fidesz–KDNP EP-képviselői egyébként nemrég arra kérték David Sassolit, az Európai Parlament elnökét szólítsa fel az ukrán hatóságokat, hogy akadályozzanak meg mindenfajta fenyegetést az ukrajnai magyar közösség ellen.