Jóváhagyta az EMA a Pfizer covid elleni tablettáját

Jóváhagyta az EMA a Pfizer covid elleni tablettáját

Paxlovid tabletták dobozai (Fotó: Pfizer)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer által fejlesztett Covid-elleni tabletta forgalmazását bizonyos feltételek mellett az unió területén – a Hvg szemlézte a Reuters erről szóló cikkét. A gyógyszer a Paxlovid nevet viseli és a magas kockázati csoportba eső felnőttek kezelésére lehet majd használni.

Az amerikai szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) már hetekkel ezelőtt engedélyezte a gyógyszert, mert az akkori közlés szerint bebizonyosodott a klinikai tesztek során, hogy a súlyos megbetegedést és a halált az esetek 88 százalékában megelőzi, ha a tünetek megjelenését követő öt napban elkezdik szedni. A Pfizer tájékoztatása szerint a szer az omikron variáns által okozott megbetegedések ellen is hatékony. Napi hat tablettát kell belőle szedni, és mellé be kell venni egy HIV ellen kifejlesztett gyógyszert is, ami miatt a Paxlovid tovább aktív maradhat az emberi szervezetben.

Európában eddig csak kevés ország vásárolt be belőle, ezek között van Olaszország, Belgium és Németország.

Az USA-ban a Pfizer terméke mellett engedélyt kapott már a Merck által gyártott molnupiravir is. Ennek ugyanakkor még zajlik az uniós engedélyeztetése, bár ez egy lassabb folyamat, mivel a cég tavaly novemberben kénytelen volt felülvizsgálni a tesztfázisban készült adatokat, ugyanis a gyógyszer lényegesen kevésbé bizonyult hatékonynak, mint azt korábban gondolták.