Kormányhatározatban ítéli el az Orbán-kabinet a „nemtelen brüsszeli támadásokat”

Kormányhatározatban ítéli el az Orbán-kabinet a „nemtelen brüsszeli támadásokat”

Orbán Viktor és Varga Judit (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy „határozatban állunk ki Lengyelország mellett és ítéljük el a nemtelen brüsszeli támadásokat!” – tájékoztatott az igazságügyi miniszter este a Facebook-oldalán.

Varga Judit felidézte, hogy keddi döntésével az Európai Bizottság „durva támadást intézett Lengyelország ellen, eddig példátlan módon beavatkozva egy szuverén tagállam igazságszolgáltatásába és jogalkotási folyamatába”. „Az eljárás nemcsak felháborító, hanem teljes mértékben elfogadhatatlan is” – szögezte le a miniszter.

Varga Judit szerint Varsó „jóhiszeműen és a lojális együttműködés jegyében” jelezte az Európai Bizottság részére, hogy az Európai Bíróság nyári döntésének megfelelve hatályon kívül szándékozik helyezni a lengyel Legfelső Bíróság Fegyelmi Tanácsának működésével kapcsolatban kifogásolt rendelkezést, azonban a bizottság a „lengyel ígéretet semmibe véve és a lengyel kormány elkötelezettségét alaptalanul kétségbe vonva máris kényszerítő bírság kiszabását kezdeményezte”.

„Ezzel a botrányos és arrogáns lépéssel a Bizottság egy olyan határt lépett át, amelyet korábban elképzelhetetlennek hittünk” – fogalmazott a miniszter, kiemelve: „teljes mellszélességgel kiállunk Lengyelország mellett és szolidaritást vállalunk lengyel barátainkkal, ezért meg fogjuk vizsgálni a Varsó melletti magyar kiállás lehetőségeit az európai bírósági eljárásokban”. „A nemzeti igazságszolgáltatás egyik tagállamban sem válhat a brüsszeli birodalomépítés áldozatává!” – hangsúlyozta bejegyzésében Varga Judit.

(MTI)