Macron szerint a kínai vakcina megkönnyíti a vírusvariánsok terjedését

Macron szerint a kínai vakcina megkönnyíti a vírusvariánsok terjedését

Emmanuel Macron 2020. november 10-én (Fotó: Facebook/Emmanuel Macron)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia elnök bírálta a koronavírus elleni kínai oltóanyag „átláthatatlanságát és esetleges kockázatait” az új variánsok terjedését illetően.

„Egyáltalán semmilyen információm nincsen a kínai vakcináról. Nem kommentálom, de ez tény” – mondta csütörtökön a francia elnök az Atlantic Council nevű agytröszt által a nagy nemzetközi témákról szervezett beszélgetésen.

„Ez azt jelenti, hogy közép- és hosszútávon szinte biztos, hogy ez az oltóanyag nem megfelelő, az új variánsok terjedését megkönnyíti, semmiképpen sem oldja meg a helyzetet az országokban” – hangsúlyozta a francia elnök a brazíliai Amazonas állam fővárosában, Manausban kialakult helyzetre utalva, ahol az egyik új variáns már dominánssá vált.

„Brazília, a manausi helyzettel valószínűleg jó példa arra, hogy mi történhet, amikor sok a fertőzött, másokat pedig már beoltottak, és megjelenik a Covid-19 egyik új formája” – fogalmazott Emmanuel Macron.

„A vírusnak a vakcinával történő kezelése megköveteli, hogy bizonyosak legyük abban, hogy megfelelő az oltóanyag, hogy a vakcina egyértelműen a leghatékonyabb a különböző variánsokkal szemben, mégpedig átlátható információk segítségével. És úgy vélem, hogy ebben a WHO-nak nagyon fontos szerepe van az eredeti Covid és a variánsok elleni különböző oltóanyagok hatékonyságát és potenciális toxicitását illetően” –vélte Emmanuel Macron.

A francia elnök szerint a járványkezelés „globális és összehangolt megközelítést”, valamint „a világon a lehető legjobb kutatók ellenőrzésével átlátható és érvényes tudományt” igényel.

„Nem ez a helyzet jelenleg a kínai vakcina esetében. Számomra a rövid távú hatékonyság a közép távú hatékonyság kárárra lehet ebben a helyzetben” – tette hozzá.     

Emmanuel Macron kiemelte, hogy Kína az elmúlt hónapokban hatékony „vakcina-diplomáciát” folytatott a balkáni és afrikai országokban „számunkra nem teljesen egyértelmű méretekben, de látványos diplomáciai sikerekkel”.

„Ebből úgy tűnhet, hogy hatékonyabbak, mint a multilaterális megközelítés, amivel mi élünk hónapok óta. De úgy gondolom, hogy ha globális és összehangolt a hozzáállásunk, akkor hosszútávon mi hatékonyabbak lehetünk” – vélte a francia elnök.