Már az angolok és a spanyolok is negatív covid-tesztet követelnek a Kínából érkező utasoktól

Már az angolok és a spanyolok is negatív covid-tesztet követelnek a Kínából érkező utasoktól

Védőmaszkos utasok a pekingi nemzetközi repülőtéren 2022. december 29-én. (MTI/AP/Andy Wong)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután úgy tűnik, hogy a korlátozások feloldása óta Kínában megállíthatatlanul terjed a koronavírus, Spanyolország pénteken bejelentette, hogy követi Olaszország példáját, így a jövőben a Kínából érkezőknek negatív teszteredményt kell felmutatniuk a repülőtereken. Ugyanakkor – Rómával ellentétben – azoknak nem kell teszteltetniük magukat, akik bizonyítani tudják, hogy teljes mértékben be vannak oltva – írja a The Guardian. Az Egyesült Királyság kormánya ugyancsak pénteken jelentette be, hogy a Kínából érkező utasoktól megköveteli a negatív covidtesztet. 

Az új intézkedéseket bejelentő sajtótájékoztatón Carolina Darias spanyol egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy szorgalmazza azoknak a feltételeknek a felülvizsgálatát, amelyeknek teljesülniük kell ahhoz, hogy az utazók megkapják az EU digitális Covid-bizonyítványát.

Nemcsak Spanyolország és Olaszország tér vissza a szigorúbb ellenőrzésekhez: a kínai fertőzések számának gyors növekedése és a kommunista állam hivatalos adataival kapcsolatos kételyek miatt az Egyesült Államokban, Indiában, Tajvanon, Dél-Koreában és Japánban is valamilyen formában újra bevezetik a tesztelést. 

A kínai állami média a tesztelési követelmények visszatéréséről persze úgy számol be, hogy ezek „diszkriminatív” és politikai indíttatású intézkedések, amelyek megpróbálják aláásni Kína újbóli megnyitását.

Brüsszelben, Berlinben és Párizsban azonban tisztviselők a héten azt mondták, hogy fontos az éberség, igaz, most még túl korai lenne riadalmat kelteni a világ legnépesebb országában újra felerősödött járvány miatt. Ugyanakkor az uniónak „nagyon ébernek” kell lennie, amikor Kína január 8-án feloldja a beutazási korlátozásokat, mivel Kínára vonatkozóan meglehetősen kevés megbízható járványügyi és vizsgálati adat áll rendelkezésre, már csak azért is, mert az állam már nem közöl naprakész fertőzöttségi adatokat.

Németország egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach egyelőre úgy értékelte a helyzetet, hogy „még nem szükséges” visszaállítani a kötelező vizsgálatot a Kínából Németországon keresztül a határok nélküli schengeni térségbe érkező utazók számára. 

Ugyanakkor a hét elején Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azzal érvelt, hogy a covidtesztek előírása minden Kínából érkező utas számára „csak akkor hatékony, ha azt európai szinten teszik", megjegyezve, hogy sokan más európai országokon keresztül átszállással érkeznek Olaszországba.

Az olasz egészségügyi minisztérium csütörtöki bejelentése nyomán a Kínából érkező utazóknak még induláskor kell egy negatív teszteredményt felmutatniuk, és érkezésükkor kell elvégezniük a második antigénvizsgálatot. 

A magyar kormány viszont annyira nem aggódik, hogy a napokban bejelentette, megszűnik a koronavirus.gov.hu, a járványügyi tájékoztatást eddig ellátó honlap. 

Eközben egy brit egészségügyi adatelemző cég közölte, becslése szerint naponta valószínűleg 9000 ember hal meg a koronavírus miatt Kínában. Csak érdekességként: hivatalosan Peking december elseje óta mindössze tizenkettő koronavírus okozta halálesetet jelentett be. Az Airfinity úgy számol, hogy december eleje óta százezren halhattak meg Kínában a betegségben, a fertőzések száma pedig elérheti a 18,5 millió főt is.

Az előrejelzések szerint a koronavírus-fertőzések száma a távol-keleti országban január közepén érheti el a csúcsot, napi 3,7 millió esetszámmal, január 23-án pedig akár napi 25 ezer halott is lehet az országban a vírus miatt.