Annyi a covidos Kínában, hogy az állam már nem is közöl fertőzöttségi adatokat

Annyi a covidos Kínában, hogy az állam már nem is közöl fertőzöttségi adatokat

Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. (MTI/EPA/FEATURECHINA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) leállította a napi Covid-19 adatok közzétételét, mivel aggályok merültek fel a számadatok megbízhatóságával kapcsolatban, miután a szigorú korlátozások hirtelen enyhítése után a fertőzések száma robbanásszerűen megnőtt – írja a The Guardian.

A fertőzések rekordmennyiségű megugrása ellenére az NHC négy egymást követő napon nem jelentett országszerte Covid-halálesetet, mielőtt leállította volna az adatok közzétételét. Ráadásul a múlt héten Kína leszűkítette a Covid okozta halálozás fogalmát, és csak a Covid okozta tüdőgyulladás vagy légzési elégtelenség miatt bekövetkezett haláleseteket vette figyelembe. Hivatalosan Kína az elmúlt két hétben kevesebb mint 10 Covid okozta halálesetet jelentett, de a krematóriumok iránti megnövekedett keresletet úgy értelmezték, hogy a tényleges halálozási arány sokkal magasabb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Kínának nehézséget okozhat a Covid-19 fertőzések számbavétele. A WHO nem kapott adatokat Kínából az új Covid-betegek kórházi kezeléséről, amióta Peking enyhítette a korlátozásokat. Az adatok átláthatóságának hiánya megnehezítette a legújabb Covid-járvány terjedelmének nyomon követését.

A brit székhelyű Airfinity egészségügyi adatszolgáltató cég múlt heti becslése szerint Kínában naponta több mint egymillió fertőzést és 5000 halálesetet regisztráltak. Az ország egészségügyi rendszere óriási nyomás alatt áll, az állami média szerint az egészségügyi alkalmazottakat arra kérték, hogy betegen is dolgozzanak, emellett a nyugdíjasokat is visszahívták, hogy segítsenek a járvány megfékezésében.

A probléma megoldása azért is sürgős a kormányzat számára, mert közeledik az ország legnagyobb ünnepe, a januári holdújév, amikor rengeteg ember utazik az ország különböző részei között.

Címkék: Kína, Covid-19