Nem dőlnek hátra – Óvatosan lazítanak Európában a korlátozásokon

Nem dőlnek hátra – Óvatosan lazítanak Európában a korlátozásokon

Feltorlódott kocsisor az osztrák-magyar határon, Nickelsdorf közelében 2020. szeptember 1-jén hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lazít a koronavírus-korlátozásokon Ausztria, korábban pedig már Olaszország és Lengyelország is jelentett be enyhítéseket: előbbi ország a vendéglátóhelyek, utóbbi a múzeumok és a plázák megnyitását engedélyezte. A lazítás korántsem mindenhol jelent a magyarországinál enyhébb szabályozást, sőt: Ausztriában még ezután is szigorúbbak az intézkedések, mint az itthon érvényben lévő szabályok.

Lazít a „hart lockdownon”, vagyis a legszigorúbb zárlaton Ausztria – ezt hétfőn jelentette be a kormány, amely február 8-ától határozott enyhítésről. Az osztrák szabályozás azonban még az enyhítés után is szigorúbb marad a magyarországinál.

Ausztriában eddig a nem létfontosságú üzletek és az olyan szolgáltatások is zárva tartottak, mint a fodrászatok. A nyitással ők kapnak lehetőséget arra, hogy újra üzemeljenek, de az üzletek csak FFP2-maszkban és létszámkorlátozással látogathatók, a szolgáltatások igénybevételét pedig 48 óránál nem régebbi negatív teszthez kötik. Nyithatnak az ausztriai állatkertek és múzeumok is, de szigorú szabályok mellett.

Az iskolai jelenléti oktatásban való részvétel a diákok egy része számára csak váltott műszakokban és a részt vevő diákok rendszeres tesztelése mellett lesz lehetséges.

Ausztriában eddig csak meghatározott okokból hagyhatta el az otthonát a lakosság, most ezt lazítják olyan módon, hogy a kijárási korlátozás csak este nyolc és reggel hat óra között lesz érvényben, és legfeljebb két különböző háztartáshoz tartozó személyek találkozhatnak.

Karl Nehammer belügyminiszter kedden sajtótájékoztatón beszélt a részletekről. A szigorú osztrák határellenőrzés alól mindig voltak kivételek, az ingázók ide tartoztak, de ez most változni fog. Hetente negatív PCR- vagy antigéntesztet kell majd felmutatniuk, de még ezzel is a kivételezett csoportok közé tartoznak. Az átlagos beutazóknak ugyanis negatív tesztet kell felmutatni, de tíz napra karanténba is kell vonulniuk, amit újabb teszttel sem rövidíthetnek le.

A határellenőrzés szigorítását választotta Franciaország is, ahelyett, hogy ismét szigorú lockdownt vezetett volna be. Vasárnaptól Franciaországba az Európai Unión kívülről nem lehetséges a beutazás, uniós országokból pedig csak negatív teszttel. Az országban enyhítésről nem is lehetett volna szó, hiszen nő a fertőzésszám, a szigorítás elmaradása viszont meglepte a közvéleményt. Szóba jött ugyanis korábban, hogy újra nagyon szigorú lezárás jöhet, de ez végül nem valósult meg: nyitva maradnak az iskolák és óvodák, csak a 2000 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek és bevásárlóközpontok zártak be vasárnaptól. Napközben szabadon mozoghat a lakosság, este hat órától azonban kijárási korlátozás van. Ez utóbbi már egy január közepi szigorítás eredménye, amikor előre hozták a kijárási tilalom kezdő időpontját.

Olaszország viszont valóban enyhítéseket vezetett be. Az országot a fertőzésveszély mértéke alapján osztották zónákra, a legtöbb régió a sárga, vagyis alacsony kockázatú kategóriába került. Vörös, vagyis magas kockázatú zóna jelen pillanatban nincs az országban, közepes kockázatú, vagyis narancsszínű régió lett Dél-Tirol, Umbria, Puglia, Szardínia és Szicília.

Az ország régióinak többségét kitevő sárga zónában a vendéglátóipar gyakorlatilag kinyithat. Az éttermek és a kávézók este hatig fogadhatnak vendégeket helyben fogyasztásra is. Látogathatók az olyan látványosságok is, mint a római Colosseum, de csak hétköznapokon, hogy elkerüljék a hétvégi tumultust. A kijárási korlátozás országszerte érvényben maradt, de csak este tíz óra és reggel öt között.

Lengyelország is enyhítéseket jelentett be: a bevásárlóközpontok, múzeumok és művészeti galériák hétfőtől ismét kinyithattak. Felfüggesztették az idősek vásárlási idősávját is, amely 10–12-ig volt érvényben. A lengyel vendéglátóipari szereplők és a fitnesztermek üzemeltetői körében az utóbbi időben egyre nőtt a feszültség, országszerte sok vendéglátóhely döntött úgy, hogy a korlátozások ellenére, a jogszabályokat megszegve kinyitnak. Az éttermek, a hotelek és sportlétesítmények számára a lezárást egyelőre ennek ellenére meghosszabbították, a döntés szerint február 14-ig. Negyedik osztály felett továbbra is otthoni oktatás van érvényben.

Spanyolországban régiónként változna a szabályok, és az is, hogy ezeken szigorítanak vagy enyhítenek február elsejével. Madridban és vonzáskörzetében éppen lazítanak. A kávézók teraszai már régebb óta nyitva tarthatnak, itt eddig négy, most már viszont hat ember jöhet össze. A kijárási tilalmat pedig este tízről éjfélre halasztanák.

Bulgáriában a bevásárlóközpontok és a sportlétesítmények nyithattak két hónap részleges lezárás után hétfőn. A középiskolákban fokozatosan térhetnek vissza a jelenléti oktatáshoz.