Orvosi lap: A nyugati vakcinákhoz hasonló lehet az orosz oltóanyag hatékonysága

Orvosi lap: A nyugati vakcinákhoz hasonló lehet az orosz oltóanyag hatékonysága

Az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a moszkvai intézetben 2020. augusztus 6-án (Fotó: MTI/Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

90 százalék feletti a Szputnyik V hatásossága a harmadik tesztfázis adatai szerint, ráadásul a 60 év felettieknél is ugyanilyen hatásos – derül ki a The Lancet orvosi lapból, amit a Hvg.hu szemlézett.

91,6 százalékban hatásos az orosz Szputnyik V vakcina a koronavírus ellen – ismertette az oltóanyag harmadik tesztelési fázisából származó, 20 ezer résztvevő eredményeinek értékelése alapján készült adatokat a világ egyik legismertebb orvosi lapja, a The Lancet. Az orosz vakcinával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika az volt, hogy a tesztelésről alig adtak ki értékelhető információt, ebből a szempontból is fontos változást jelent a The Lancet cikke.

A 60 évnél idősebbek körében szinte pontosan ugyanekkora, 91,8 százalékos a vakcina hatásossága. Ezt 2 144 ember adataiból állapították meg.

A vizsgálatban részt vevőket két részre osztották. Azok között, akik megkapták az oltást, három héttel később 16 koronavírusos fertőzöttet találtak, míg azok között, akiknek placebót adtak be, 62 pozitív eset lett. Azok közül, akik a Szputnyik V vakcináját kapták meg, és mégis megfertőződtek, egyetlen közepesen súlyos vagy súlyos eset sem volt.

A Die Welt német napilap összefoglalója szerint 15 országban alkalmazzák eddig az orosz vakcinát. Mint írják, a 91,6 százalékos hatékonyság azt jelenti, hogy a beoltott csoportban száz főre 91,6 százalékkal kevesebb koronavírus-fertőzés jut, mint a nem oltott kontrollcsoportban. Ez az eredmény majdnem akkora hatékonyságot jelentene, mint a nyugati vakcináké, a Modernáé és a Biontech/Pfizeré, és nagyobbat, mint a brit-svéd Astrazeneca oltóanyagáé.

A Welt cikke utalt arra is, hogy az eredmény nem végleges, összességében ugyanis 40 ezer résztvevőn kellene tesztelni, míg a most közzétett eredmények 20 ezer résztvevő vizsgálata után születtek.