Szputnyik V vakcinaszállítmány érkezett az országba

Szputnyik V vakcinaszállítmány érkezett az országba

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszámol az országos pedagógus tesztelés eredményéről az Operatív Törzs online tájékoztatóján 2020 december 1-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett az első szállítmány a Szputnyik V orosz vakcinából, jelentette be az országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Vasárnap kevesebb Moderna vakcinát kapott Magyarország, mint várták, de elkezdik az úgynevezett pilot-hetet, vagyis a legidősebbek regisztráció alapú oltásának első próbahetét. A háziorvosok döntenek arról, hogy a regisztrált 60 év felettiek közül ki kap oltást, ekkor a krónikus betegségeket is figyelembe veszik.

19,7 millió adat vakcinát kötött le Magyarország összesen, mondta el ismét Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján. Oroszországból egymillió ember oltására elegendő vakcina fog érkezni, a kínai vakcinából pedig 2,5 milló ember oltására elegendő. Friss hír, hogy a Szputnyik-V vakcinából húszezer adag érkezik ma, a szállítmány már átlépte a határt – mondta.

Kedden megérkezik az első koronavírus elleni vakcinaszállítmány Oroszországból, az első körben húszezer ember oltására elegendő oltóanyagot szállítanak Magyarországra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Az első, negyvenezer ampullát tartalmazó szállítmány a Nemzeti Népegészségügyi Központba kerül, ahol a szakemberek elvégzik a még szükséges teszteket. A magyar emberek ezután kaphatják meg a vakcinákat az oltási terv szerint – ismertette.

Az életkort és egészségügyi állapotot vizsgálja a háziorvos, amikor eldönti, ki hív be a regisztrációs listáról oltásra. Aki krónikus beteg, azt figyelembe veszik, mondta a tiszti főorvos sajtóérdeklődésre. Az oltó orvos dönti el, hogy mikor, kinek ad oltást. Aki idősotthonban él, de nem oltatta be magát, annak elmondása szerint az intézményvezetőnél kell jelentkeznie, aki felveszi a kapcsolatot a megyei oltási munkacsoporttal. Az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos kérdésre elmondta: 90 százalékuk kérte és kapta meg az oltást. Az eddig beadott oltások kétharmadát egészségügyi dolgozók kapták, a többit az idősotthonok lakói és dolgozói.

– Új szakaszba lép az oltási folyamat, a regisztrált 60 évnél idősebbeket oltják csütörtöktől a háziorvosok szervezésében – erről György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője számolt be. – Annyi idős embert fogunk tudni oltani, amennyi vakcina van. Múlt vasárnap jóval kevesebb vakcina érkezett az ígértnél, amire az e heti oltási akciót alapoztuk, ezért újra kellett terveznünk – mondta az államtitkár. Elmondta ugyanakkor azt is: a folyamatot mindenképpen megkezdik.

A praxisba tartozó legidősebbek listáját a regisztráció sorrendjébe álltva kapták meg a háziorvosok pénteken. 5400 háziorvos 6-6 olyan pácienst választ, akik aztán a megyei, városi, kórházi oltópontokon kapják meg az oltást Pfizer vakcinával. Vagy betegszállítóval, vagy – és ezt sokkal inkább ajánlja az oltási munkacsoport – a család segítségével szállítsák a pácienseket az oltópontra. Ideális esetben így 30 ezer főt olthatnak be.

Mivel csak 10 600 Moderna vakcina érkezett 18 ezer helyett vasárnap, így nem tudják most minden praxisnak az előre megbeszélt tíz adag oltóanyagot juttatni, csak 1080 praxis kap egy-egy ampulla (tíz adag) Moderna-vakcinát, amelyekkel helyben olthatják a háziorvosok az időseket. Hamarosan érkezik az államtitkár elmondása szerint újabb Moderna-szállítmány, ezért a háziorvosok szervezőmunkája nem vész kárba – egyre több praxisnak tudják majd biztosítani a vakcinát a háziorvos által a regisztrációs listáról választott tíz páciens számára.

A háziorvosoktól azt kérik, hogy tartsák a regisztrációs sorrendet, de György István elmondása szerint egészségügyi szempontok alapján ez megváltoztatható. Az orvosnak szabadsága van eldönteni a sorrendet és azt is, hogy ki oltható. Az influenzaoltáshoz hasonlóan a járási hivatalokon keresztül kapják majd meg a Moderna-vakcinákat a háziorvosok.

– Kaptunk olyan jelzéseket, hogy valaki regisztrált, de a háziorvos elmondása szerint nincs az oltandók listáján. A lista az addig feldolgozott adatok alapján készült, tehát a jelentkezése egy következő listában fog szerepelni. Mindenkinek a neve el fog jutni a háziorvosokhoz, aki regisztrált – mondta az államtitkár.

György István elmondta: minden egészségügyi szolgáltatót bevonnának az oltási folyamatba, a tömeges oltások idején már több mint 7300 oltóhelyen oltanának, kórházakban, szakrendelőkben, háziorvosi praxisokban. A múlt heti 82 ezer oltással már elérték azt, hogy minden rendelkezésre álló vakcinát eloltsanak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondása szerint továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, csökken az aktív fertőzöttek száma is. 3729-en szorulnak kórházi ellátásra, 272 személy van lélegeztetőgépen, 78 beteg még az elmúlt napon is elhunyt. – A nemzetközi tapasztalatokon látszik, hogy az adatokat befolyásolják a mutációk. Nem állt meg a pandémia Magyarországon sem, a szennyvízben az előző hetek csökkenését követően ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, különösen Debrecenben és Nyíregyházán – mondta Müller Cecília, aki egy harmadik hullám veszélyére figyelmeztetett. A fertőzés lefolyása nem változott, akik veszélyeztetett csoportba tartoznak, továbbra is figyelniük kell alapbetegségeik karbantartására.

Az üzletekre, a vendéglátóhelyekre, a szálláshelyekre, valamint a szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt hétfőn nem kellett intézkedni a rendőröknek – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.