Mától Ausztriában is engedélyezett az eutanázia

Mától Ausztriában is engedélyezett az eutanázia

Fotó: Marcelo Leal/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január elsejével hatályba lépett Ausztriában az asszisztált öngyilkosságot engedélyező törvény. A halálos betegségben szenvedők és a tartósan legyengült felnőttek választhatják ezt a lehetőséget - adta hírül a BBC.

A decemberben megszavazott törvény szigorúan szabályozza az eutanázia gyakorlatát. A kérést minden esetben két orvosnak kell elbírálnia, akik közül legalább az egyik orvosnak palliatív szakértőnek kell lennie. Vagyis szakmai tapasztalatokkal kell rendelkeznie a súlyos, életveszélyes betegségben szenvedőknek nyújtott ellátás és gondozás terén.

A jóváhagyás megszerzését követően a betegek 12 hetet kapnak, hogy átgondolják döntésüket. Amennyiben gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvednek, ez a határidő két hétre rövidül.

Ha a várakozási idő eltelte után sem állnak el a szándékuktól, akkor a betegek ügyvédnek vagy közjegyzőnek küldött értesítést követően a gyógyszertárban juthatnak halálos hatású gyógyszerekhez. A visszaélések megelőzése érdekében az ilyen gyógyszereket árusító gyógyszertárak nevét csak az értesítést kapó ügyvédek és közjegyzők kapják meg.

Európa több országában, például Svájcban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is működik az asszisztált öngyilkosság rendszere, de a szabályok országonként jelentősen eltérhetnek.

Címkék: Ausztria, eutanázia