Mégsem indul Charles Michel az EP-választáson

Mégsem indul Charles Michel az EP-választáson

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke kezet fog megbeszélésük előtt Brüsszelben 2023. december 13-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégsem indul a 2024. június 9-i EP-választáson Charles Michel, az Európai Tanács (ET) )elnöke – derül ki a politikus péntek esti Facebook-posztjából, amit az EUrológus vett észre. Ez a döntés azt jelenti, hogy Orbán Viktor a korábbi felvetésekkel ellentétben biztosan nem vezetheti átmenetileg sem az EU-tagországok állam- vagy kormányfőit tömörítő testületet.

Lapunk is megírta, hogy Charles Michel néhány héttel ezelőtt jelentette be a júniusi EP-választáson való indulását és annak a liberális párnak lett volna a listavezetője, ahol politizál. A párt népszerűsége miatt egészen biztosan mandátumot szerzett volna, ami azt jelenti, hogy az uniós állam- és kormányfők tanácsának elnöki posztjáról le kellett volna mondania és nem tölthette volna ki november végéig tartó ciklusát. Mivel július 1-től Magyarország veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét, felvetődött, hogy Charles Michel székét egy időre Orbán Viktor kapja meg. Megbízása júliustól addig tarthatott volna, amíg az ET-ben nem állapodnak meg a távozó belga politikus utódáról.

Emiatt az elvi lehetőség miatt Michel döntése számos kritikát kapott, ám az EP-indulástól való visszalépés indokai között ez nem szerepel. „Döntésem korai bejelentése biztosította szándékaim átláthatóságát, és elegendő időt adott az Európai Tanácsnak arra, hogy az európai érdekeket szolgáló zökkenőmentes intézményi átmenetet előkészítse az európai választásokat követően” – írta Charles Michel a közleményében, majd úgy folytatta, hogy ez a döntése „szélsőséges reakciókhoz is vezetett”. Mivel nem szeretné, hogy döntése aláássa az Európai Tanács intézményét, ezért úgy határozott, hogy nem indul a választásokon. Mindezek miatt nem indul az európai parlamenti választásokon. – Minden erőmet a jelenlegi feladataimnak fogom szentelni, rendíthetetlen elszántsággal, amíg azok véget nem érnek. Mindig buzgó szószólója leszek egy olyan Európának, amely demokratikus, erős, egységes és saját sorsának ura – e szavakkal zárta bejelentését a politikus.