Nyilvános konzultációt indít a jogállamiságról az Európai Bizottság

Nyilvános konzultációt indít a jogállamiságról az Európai Bizottság

Képünk illusztráció (Fotó: Atstock Productions/Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság célzott, nyilvános konzultációt indít az érdekelt felekkel a jogállam helyzetéről az uniós tagországokban – jelentette be a brüsszeli testület.

A konzultáció – amely február 1-től, március 8-ig érhető el a testület honlapján – célja, hogy a bizottság az idei jogállamisági jelentés elkészítéséhez tényszerű tájékoztatást kapjon, elsősorban olyan nem kormányzati szervektől, amelyek a tagállamokban az igazságszolgáltatási rendszer, a korrupció és a médiapluralizmus kérdéseivel foglalkoznak. A jelentés elkészítése során a bizottság, a tagállamokból beérkező tájékoztatáson kívül, az országlátogatásokon összegyűjtött információkat is felhasználja.

A bizottság közlése szerint, a 2021-es évi jogállamisági jelentés továbbra is négy tematikus pillérre épül: az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségére, a korrupció elleni küzdelemre, a médiapluralizmusra, valamint a fékek és ellensúlyok működésére.

A jelentés alapja lesz a január elsejétől életbe lépett úgynevezett európai jogállamisági mechanizmusnak, amelynek célja a jogállamisági problémák kialakulásának vagy elmélyülésének megelőzése.

(MTI)