Ódor Lajos: Orbán Viktort úgy kell elképzelni, ahogy Robert Ficót is

Ódor Lajos: Orbán Viktort úgy kell elképzelni, ahogy Robert Ficót is

Ódor Lajos, a szlovák kormány volt magyar nemzetiségű miniszterelnöke 2023. június 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarként lett Szlovákia miniszterelnöke, most pedig a liberális Progresszív Szlovákia EP-listavezetőjeként méretteti meg magát Ódor Lajos a közelgő európai uniós választásokon. De vajon mit gondol Robert Fico szlovák kormányfőről és Orbán Viktorról? Miért köszönheti részben Putyinnak, hogy Szlovákia vezetője lehetett? Egyetért-e azzal, hogy érdemes lenne felülvizsgálni a tagállamok vétójogát? Ódor Lajossal egy brüsszeli háttérbeszélgetésen találkozhattak magyarországi újságírók, amelyen a Magyar Hang is részt vett.

– Nem akartam folytatni a politikát, de láttam, hogy mit művel a kormány, és az emberek megint kimentek az utcára. Akkor hagyjam őket cserben, üljek otthon, és csak nézzem, mi történik az országban? – Ódor Lajos ezzel indokolta, miért vállalta el a Progresszív Szlovákia EP-listájának vezetését, ezzel visszatérve a politikába. Szerinte az uniós ügyek nagyon fontosak Szlovákia számára, sok olyan dolog történik az országon belül, aminek Európára is kihatása van. – Jó lenne azt látni, hogy egy olyan pártnak van a legnagyobb EP-delegációja, amely az európai, atlanti vonalat képviseli – mondta. Hogy a későbbiekre nézve vannak-e miniszterelnöki ambíciói, arra úgy válaszolt, hogy egyelőre nincsenek, de megtanulta a politikában, hogy soha ne mondja valamire, hogy lehetetlen. 

Szó volt arról is, hogy a '90-es években még elképzelhetetlen lett volna, hogy magyar miniszterelnöke legyen Szlovákiának. Ódor a szemléletbeli változást azzal magyarázta, hogy míg korábban a magyar és a szlovák nacionalista pártok egymás ellen voltak, ma már a legnagyobb barátok, mert Putyin összehozta őket. „Két barát egymás ellen nem fog veszekedni”. A kérdésre, hogy ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy Orbán és Fico is kellett ahhoz, hogy belőle miniszterelnök lehessen, azt monda, „félig igen, mert már nem téma, hogy mi van a magyarokkal, most valahogy ez eltűnt”. Sőt: a magyarlakta területeken is van Ficónak támogatottsága. Szerinte az igazság másik fele, hogy külföldön is vannak hasonló példák, például Csehországnak is volt szlovák miniszterelnöke. 

És hogy milyen benyomása volt a magyar miniszterelnökről, mikor személyesen találkoztak? – Orbán Viktort úgy kell elképzelni, ahogy Robert Ficót is, ha négyszemközt vagyunk, teljesen normálisan el lehet beszélgetni – ilyenkor persze nem politikai kérdések kerülnek szóba. Aztán lehet látni, hogy amikor egyikük vagy másikuk elé mikrofon kerül, akkor beindulnak – fejtette ki. 

Úgy látja, Robert Fico majd próbálja tesztelni az Európai Bizottság tűrőképességét, elmegy, ameddig lehet, de ha felmerül, hogy befagyasszák Szlovákia uniós pénzeit, akkor enyhébb hangvételre vált. – Van még egy különbség Szlovákia és Magyarország között: az euró, onnan nehéz kitáncolni – jegyezte meg. És már így is Szlovákia fizeti az euróövezetben a legmagasabb kamatokat, vagyis költségvetési szempontból sem lesz könnyű dolga Ficónak, nem mehet annyira nyíltan Európa ellen, és „ha már az eurót is megkérdőjelezné, az a tűzzel való játék lenne”. Ugyanis ha valaki ki akarna lépni az euróövezetből, az tényleg csúnya gazdasági problémákat okozna, amire már Fico is inkább azt mondaná, hogy nem folytatja az extrém vonalat, és rájönne, hogy talán nem is annyira Putyin-párti.

A Magyar Hang V4-ekkel kapcsolatos kérdésére Ódor Lajos úgy válaszolt, az elmúlt 2-3 évben is lehetett látni, hogy a V4-es találkozókból inkább már V2-V2 lett, most annyi történt, hogy Lengyelországot felváltotta Szlovákia. – Annyira különbözőek lettünk az elmúlt 10 évben, hogy egyre kisebb a szerepe a V4-es koalíciónak – vélte. Ugyanakkor vannak még a régiót összekötő közös érdekek: az érintett országok gazdaságának és iparának át kellene állnia zöld beruházásokra. Más kérdésekben viszont az országok inkább új koalíciót keresnek a többiekkel.

Lapunk arról is érdeklődött, a politikus mit gondol a tagállami vétókkal kapcsolatban. Azt mondta, ez főleg az unió esetleges bővítése után lehet érdekes kérdés, hiszen mindenki idézőjelesen zsarolhatja a többieket. – El tudom képzelni, hogy olyan változások legyenek, ahol nem minden fő kérdésben lehet mindenkinek vétójoga. Ódor Lajost kérdezték a most szombati szlovákiai elnökválasztásról is, szerinte ha Peter Pellegrini nyerne, akkor annyi változás lesz, hogy kevesebb lesz a demokratikus ellensúly a kormánnyal szemben. 

Lapunk brüsszeli útját az Európai Parlament támogatta.