Európai Parlament: sokan se pénzt, se szavazati jogot nem adnának Orbánéknak

Európai Parlament: sokan se pénzt, se szavazati jogot nem adnának Orbánéknak

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentben (Fotó: Európai Parlament / Alain Rolland)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volt néhány erős pillanat az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén akkor, amikor Magyarországról, a magyar vétókról, a befagyasztott magyar pénzekről vitatkoztak a képviselők. Volt, aki szerint a magyar miniszterelnöknek „elment az esze”, más pedig Európa sírásóinak nevezte az EP képviselőit.

A vitát eredetileg elsősorban azért szervezték, hogy megvitassák a decemberi uniós csúcstalálkozó eredményeit és előkészítsék a február 1-jei rendkívüli csúcsot. Utóbbira azért van szükség, mert decemberben a magyar miniszterelnök blokkolta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagot. Visszalépett ugyanakkor a vétótól Orbán Viktor akkor, amikor arról volt szó, hogy az EU kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Egészen pontosan ez volt az, amikor Orbánt kiküldték kávézni, a többiek pedig meghozták a szükséges döntést. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság kapott „hideget-meleget”. Az Ukrajnáról szóló döntést megelőző napon hozta ugyanis nyilvánosságra a brüsszeli testület, hogy az igazságszolgáltatási reform teljesítése miatt felszabadítanak 10,2 milliárd eurót Magyarország számára a hétéves költségvetésből.

„Megint kap pénzt Orbán, hogy kimenjen a teremből?”

– Magyarország tavaly májusban fogadta el az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvényt, amely a 2022-es jelentésben foglalt ajánlásainkat is figyelembe veszi – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. – Ez egy olyan törvény, amely megerősíti a bírói függetlenséget, és korlátozza az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás lehetőségét. Ez kellett ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a kohéziós alapok feltételeit. Ezt kértük – Magyarország pedig teljesítette. A biztosok előzetesen tájékoztatták a Parlamentet, és természetesen készek bármikor további információkkal szolgálni. Ugyanakkor körülbelül 20 milliárd euró marad befagyasztva – tette hozzá.

Ezzel azonban sokakat nem sikerült meggyőzni. Guy Verhofstadt liberális képviselő például azt kérdezte az elnöktől, hogy „vajon megint kap pénzt Orbán azért, hogy kimenjen a teremből?”. A volt belga miniszterelnök úgy véli, „a Magyarországgal folytatott csata nem Magyarországról szól, hanem az európai liberális demokráciáról és ezt a csatát meg kell nyerni”. A magyar miniszterelnökre azért is neheztelnek, mert a költségvetés módosításának blokkolása nem csak Ukrajnát érinti hátrányosan. A pótlólagos források célja többek között az uniós versenyképesség javítása, az illegális migráció elleni küzdelem hatékonyabbá tétele, a Nyugat-Balkán támogatása vagy a természeti katasztrófákkal sújtott régiók kárenyhítésére szolgáló alap feltöltése. Utóbbival kapcsolatban az olasz Elisabetta Gualmini azt mondta, reméli, hogy az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni is tisztában van azzal, hogy „a jóbarátja miatt nem kapnak pénzt az olasz árvízkárosultak”.

„Önnek elment az esze”

A francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield kijelentette, hogy „egy ember viselkedése vezetett az európai demokrácia haldoklásához”. Hozzátette, Orbán rendszerszinten zsarol, az uniós forrásokat pedig az oligarcháinak adja, de éppen ezt kellene meggátolni. Tulajdonképpen ugyanezt mondta a jobbikos Gyöngyösi Márton is, aki tovább ment és azt javasolta, hogy ha az EU tenni akar valamit Orbánnak szemben, akkor „fagyasszák be az oligarchák nyugati számláit, tiltsák ki őket a piacokról, ebből érteni fog Orbán". Egyúttal rendkívül károsnak tartotta annak a felvetését, hogy olyan, szerződésben biztosított jogoktól akarják megfosztani az országot, mint a szavazati jog, vagy az uniós források felhasználása.

A német néppárti Monika Hohlmeier kijelentette, hogy „a jogállamiság, a demokrácia, a gazdaság és ezzel együtt sokember szociális biztonsága hanyatlik Magyaroszágon”. A szintén német Sergei Lagodinsky arról beszélt, hogy elhűlve tapasztalta, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal találkozott tavaly ősszel Kínában, miközben az oroszok ukrán városokat bombáztak. – Orbán úr, önnek elment az esze – foglalta össze a véleményét.
A néppárti Ivan Štefanec szlovák képviselő pedig örömét fejezte ki, hogy „Orbán már nincs a Néppártban és Európa is jobban járna, ha Orbán nem lenne Európában”, mert „Orbán Putyin bábja”.

Fidesz: Ez a legalja mindennek

A konzervatív és szélsőjobboldali politikusokon kívül természetesen a Fidesz is kiállt a magyar kormány mellett. – Szégyenletes és abszurd, hogy az Európai Parlament azért akarja felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát, mert fontos politikai kérdésekben nem értünk egyet. Ez a legalja mindennek – mondta Hidvéghi Balázs. A február elsejei rendkívüli uniós csúcs kapcsán Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának delegációvezetője kiemelte: Ukrajnát segíteni kell, de ezt az uniós költségvetésen kívül kell megtenni, és nem lehet közös hitelből finanszírozni. Hozzátette: Magyarország kész saját költségvetéséből segíteni Ukrajnát. Deutsch Tamás a vita kapcsán hangsúlyozta: nevetséges és abszurd, hogy az Európai Parlament ismét Magyarországgal van elfoglalva. „Azért támadnak, mert nemet mondunk a migrációra, a genderőrületre, és mert Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség” – mondta.

Kósa Ádám rámutatott: az uniós szerződések alapján erre egyedül felhatalmazott Európai Bizottság szerint Magyarország teljesítette a jogállamisági feltételeket az igazságügy területén. A kereszténydemokrata Hölvényi György pedig úgy fogalmazott, hogy „a baloldali politikusok magyargyűlöletből szeretnének politikai karriert építeni. Egyből politikai cirkuszt csinálnak, csak mert nem sikerült az Európai Bizottságot kedvük szerint zsarolni”. Hozzátette: „Az európai baloldal 10 millió ember érdekét támadja. Ezt tudta felmutatni a magyar választóknak a mai kampányrendezvényén. Mert kétségeink ne legyenek, aminek ma tanúi voltunk, az volt”.

Az Európai Parlament csütörtökön egy állásfoglalást fogad majd el. Ennek része lesz, hogy a felszabadított magyar források miatt a Parlament pert indít az Európai Bizottság ellen és ennek a döntésnek a megsemmisítését kérik. Továbbá az EP folytatja a nyomásgyakorlást és azt kéri a tagállamoktól, függesszék fel Magyarország uniós szavazati jogát.