Orbán Viktor: Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon

Orbán Viktor: Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Magyarország az elejétől világossá tette, hogy az orosz-ukrán konfliktust a fronton nem lehet megnyerni, diplomáciai megoldás kell – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában pénteken Volodimir Zelenszkij az uniós csúcson csütörtökön bemutatott „győzelmi terve” kapcsán. Hozzátette: erről volt egy izgalmas beszélgetés, amelyben mi jeleztük, hogy ebben nem veszünk részt.

A kormányfő elmondása szerint az EU két csoportból áll az ukrán háborúval összefüggésben: „vannak a többiek meg mi”. Magyarország ugyanis a kezdetekkor bejelentette, hogy mi nem akarunk részt venni a háborús erőfeszítésekben, az EU többi országa pedig benne van a háborúban – jegyezte meg. Valójában az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél – emelte ki, hozzátéve: Magyarország az elején világossá tette, hogy ez rossz stratégia, ezt a háborút nem lehet megnyerni, tárgyalások kellenek. Elmondta: most az EU másik 26 országa döbbenten hallgatta Zelenszkij elnököt arról, hogy neki van egy győzelmi terve. „De hát eddig mije volt?” – tette fel a kérdést. „Az, ami eddig tervként létezett, arról kiderült, hogy a vereség terve, most erről át akarnak váltani a győzelem tervére” – fogalmazott.

Cáfolta azt a Bild-hírt, hogy Zelenszkij arról beszélt volna, hogy atombombát fejlesztenének ki, bár hozzátette, a tolmácsolásban lehettek hibák, de ő nem hallott ki ilyet és nem is tartja elképzelhetőnek. De hozzátette, a háborús helyzet táptalaját adja a félinformációknak, meg kell bizonyosodniuk róla biztosan, így a szakszolgálatok dolgoznak rajta. A pozíciók az orosz fél felé változtak – mondta arra a kérdésre, hogy felvetések szerint az erő pozíciójából kellene tárgyalnia Ukrajnának. „Az EU összes többi országának háborús stratégiája van, Magyarországnak békestratégiája van” – fogalmazott. Hozzátette, az Európai Néppárt a leginkább háborúpárti, ő „fújja a legerősebben a tüzet”, külön kiemelte Manfred Weber és a mögötte álló CDU szerepét is ebben, „akik a legelkötelezettebben háborúpártiak az egész európai mezőnyben”.

Az Európai Néppárt szintet lépett – válaszolta arra a felvetésre, hogy volt pártcsaládja megüzente neki, hogy mennie kellene. Biztos benne van a háború is ebben, hogy a Néppárt más állásponton van. De benne van az is, hogy Brüsszel helytartóként ideküldött kormányt akar látni a mai kormány helyett – mondta. „Ők bejelentették a saját igényüket, azt mondták, hogy ez a kormány menjen, ez a párt meg jöjjön, az Európai Népárthoz tartozik ez a Tisza-féle párt, és a régi kormány vigye magával a politkáját, ami nem testzik Brüsszelben, az új pedig csináljon olyat, ami tetszik Brüsszelben” – fogalmazott. „Tehát engedje be a migránsokat, lépjen be a háborúba, lépjen be az ideológiába, és szüntesse be a gyerekvédelmi rendszert Magyarországon. Saját csomó gazdasági követelésük is van, ne adóztassuk meg a multijaikat, ne gyötörjük a bankjaikat. Amit ismerünk, tehát évek óta zajlik ez a csata, valóban az a helyzet, hogy Brüsszel saját magától kinevezett helytartóként, megbízottként ide küldött kormányt akar látni a mostani kormány helyett. Hát ezt a magyarok majd eldöntik” – sorolta a kormányfő. „Én a kampány helyett azt mondanám inkább, hogy most dolgozzunk, ez a mi helyes válaszunk” – mondta. „Bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers vagy valami hasonló”, nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon – tette hozzá.

És hogy miért most éleződött ki ez a csata? Szerinte azért, mert bajok vannak az EU-ban és pont azokban a kérdésekben éleződött ki ez, amelyekben Magyarország más választ adott. És ráadásul amit a magyar kormány csinál, azt akarják a választók is Európában. De a legnagyobb baj, hogy sikeresek vagyunk – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy az Európai Néppárt feltett mindent egy lapra, „mi otthagytuk őket, mer olyanokat követeltek tőlünk, ami  a magyar társadalom ellen van, és találtak egy pártot, ami belépett és hatalomra akarják juttatni, és végrehajtatni vele a tervüket”. Szerinte a csütörtök legfontosabb híre, hogy Robert Fico visszatért és kirobbanó formában van, „...akit megpróbáltak egy baloldali aktivista segítségével lelőni, majd egyszer kiderül, milyen konspirációs háttere volt ennek az egésznek”.

„Ami a gazdaságot illeti, a jövő évben megindulunk, lesz nagy csodálkozás, amikor majd kijönnek az első negyedéves tervek jövőre, ha végrehajtuk a 21 pontos tervet” – mondta. Hozzátette: nagy szerepet szán a nemzeti konzultációnak, hogy az emberek erősítsék meg az új gazdaságpolitikát. „Mindenképpen ki kell maradni a háborúból és migránsmentes övezetnek kell maradni”, ezek a fundamentumai a gazdasági sikernek – mondta. Szerinte a mindennapi élet szempontjából látványosan fog lezajlani az új program, ha sikerül a konzultáción megerősíteni.

„Nem lehet kibírni a magas adókat. Nyugaton adókat emlenek. Ha a cégek,a  vállalatok, az emberek életét megterheled adókkal, akkor elveszíted a versenyképességet. Adót kell csökkenteni Nyugaton rajtunk kívül szinte senki nem csökkentett adót az elmúlt időszakban” – mondta az európai versnenyképesség problémái kapcsán.