Újabb bírságot kaphat Magyarország a menekültügyi szabályok miatt

Újabb bírságot kaphat Magyarország a menekültügyi szabályok miatt

Határkerítés. Képünk csak illusztráció (Fotó: DaKub/Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amennyiben nem fizeti ki a magyar kormány az uniós joggal összeegyeztethetetlenek magyar menekültügyi szabályok miatt megítélt bírságot, a Magyarországnak járó uniós támogatásból is levonhatják a megítélt összeget – írta meg a Népszava.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) 2020. decemberében megállapította, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. Az ítéletet késlekedés nélkül végre kellett volna hajtani, amit a magyarországi hatóságok nagyrészt elmulasztottak. Ezért az Európai Bizottság (EB) 2022. februárjában keresetet nyújtott be, amelyben azt kérte az Unió bírói testületétől, hogy állapítson meg napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt – idézte fel az előzményeket a lap.

Az EUB november 30-án tárgyalta az Európai Bizottság kontra Magyarország pert: a bizottság szerint Magyarországnak legalább napi 5468 eurót, de minimum 1 millió 44 ezer eurót kellene fizetnie. A testület ennél is nagyobb, napi 16,393 eurós bírságot javasolt, arra az esetre, ha a kötelezettségszegés a jelen ügyben hozandó ítélet kihirdetése után is folytatódik.

A bíróság határozatában jóváhagyhatja vagy módosíthatja az Európai Bizottság pénzbírságra vonatkozó javaslatát. Az ítélet már jövő tavasszal megszülethet, ha a kormány továbbra sem lenne hajlandó kifizetni a megítélt bírságot, az összeget levonják az uniós támogatásból.