Uniós tasli a magyar kormánynak

Uniós tasli a magyar kormánynak

Donáth Anna a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elítélte a magyar kormányt a Pegasus kémszoftver használata és a Fudan Európába telepítése miatt az Európai Parlament egyik bizottsága – erről Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője számolt be. A külföldi beavatkozással és dezinformációval foglalkozó különbizottságról (INGE) van szó, amely kedden szavazta meg a kormányt bíráló jelentést.

– A most elfogadott jelentéssel európai szintre emelkedett a probléma, amit nap mint nap érzékelünk a hazai közéletben: a kínai és orosz kormány a saját geopolitikai céljainak elérésére használja a magyar kormányt, és sérti meg Magyarország szuverenitását – írta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a magyar kormányon keresztül ezek a keleti diktatúrák dezinformációs kampányokat indítottak, destabilizálják a régiónkat, a Fudan egyetem pedig egy újabb eszköz lesz a Kínai Kommunista Párt kezében.

Donáth Anna egyúttal azt is felidézte, hogy frakciótársaival már korábban kezdeményezte: a Renew Europe frakció szólítsa fel a többi parlamenti frakció vezetőjét, hogy támogassák egy Pegasus vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását. Szerinte ugyanis a Pegasus-ügy is a demokráciáról szól.

Márciusban az Európai Parlament is tárgyalni fogja a dokumentumot.