Vera Jourová: Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb

Vera Jourová: Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős cseh alelnöke közös internetes sajtótájékoztatót tart Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (nincs a képen) Brüsszelben 2020. június 10-én (Fotó: MTI/AP pool/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Számomra a magyarországi helyzet a legaggasztóbb. Ezt már sokszor elmondtam diplomatikus, és kevésbé diplomatikus nyelven. Továbbra is úgy vélem, hogy az egy beteg demokrácia” – mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke a CEU budapesti székhelyű Demokrácia Intézetének szervezésében tartott videokonferencián, ahol a demokrácia jövőjéről neszélt az EU-ban. Minderről a Népszava számolt be.

Közölte, hogy az Európai Bizottság átfogóan kívánja megvizsgálni a magyarországi jogállam helyzetét, nem csupán egy-egy jogsértőnek ítélt törvényre kíván reagálni. „Értékelnünk kell a teljes képet, az igazságszolgáltatás, a média, a civil szervezetek, az oktatás helyzetét. Ha a kedvezőtlen folyamatok összeadódnak egy tagállamban, akkor súlyos csorbát szenved a demokrácia, márpedig a demokratikus elvek betartását minden országtól elvárjuk" – mondta.

Arról is beszélt, hogy nincs demokrácia független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül. „Komoly fenntartásait” hangoztatta a magyarországi választásokkal kapcsolatban, amelyek az EBESZ megfigyelői szerint nem feleltek meg a tisztességes választás követelményének.

Megerősítette, hogy az uniós források kifizetését a jogállami normák teljesítéséhez kötő, már hatályban lévő rendeletet azután fogják alkalmazni, hogy az EU Bírósága várhatóan az év végén ítéletet mond a jogszerűségéről. Úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz az uniós értékek védelmében, de elismerte, gyorsabb reagálásra van szükség, amin már dolgoznak.

Jourová korábban a német Der Spiegel hetilapnak adott interjújában az illiberálisból képzett szójátékkal azt mondta, Orbán Viktor nem illiberális, hanem „beteg demokráciát” (ill democracy) épít Magyarországon. Ezt követően Orbán Viktor levélben fordult Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, melyben tájékoztatta, hogy Magyarországot és a magyar embereket sértő kijelentései miatt felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat a testület alelnökével. Emellett lemondásra is felszólította. Von der Leyen erre reagálva közölte: teljes a bizalma Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős alelnökben.

Vera Jourová egyébként Andrej Babis cseh kormányfő konzervatív liberális ANO 2011 (Elégedetlen Polgárok Akciója) nevű pártjának tagja.

Címkék: Vera Jourová