ITM: a rezsicsökkentés nem ütközik az uniós jogba

ITM: a rezsicsökkentés nem ütközik az uniós jogba

Gázvezeték (Fotó: Unsplash/Martin Adams)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország sikeresen megvédte a rezsicsökkentés eredményeit az Európai Bizottsággal folytatott vitában. Az Európai Bíróság fennmaradt kifogása a rendszerhasználati díjakat megállapító hivatali döntéseket követő hatékony jogorvoslati lehetőséget hiányolta csupán. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által benyújtott törvénymódosítási javaslat a megfelelő mechanizmus biztosításával tehet pontot az ügy végére – közölte szerdán a szaktárca.

Az MTI által is idézett közlemény felidézi, a magyar kormány az elmúlt években a magyar családok terhének mérséklésére rezsicsökkentést hajtott végre, melynek következtében átlagosan 25 százalékkal csökkentette a gáz, a távhő és az áram árát. Az Európai Bíróság ítéletével megerősítette, hogy Magyarország nem sértett uniós jogot azzal, hogy kizárja az energiahálózatokra kivetett különadó és a pénzügyi tranzakciós díjakhoz kapcsolódó költségek elismerését az energetikai rendszerhasználati díjak megállapításakor.

– Magyarország rezsipolitikája és a rezsicsökkentés tehát nem ütközik a közösségi jogba. Az ítélet egyúttal kimondta, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendszerhasználati díjakat megállapító döntéseivel kapcsolatban hatékony jogorvoslati lehetőségnek kell rendelkezésre állnia. A szakminisztérium törvénymódosítási kezdeményezésének elfogadásával az Országgyűlés megteremtheti a hiányolt mechanizmus jogszabályi kereteit. A magyar családok rezsiterheit a már megtett intézkedéseken túl újabb eszközökkel is mérsékelni kívánja a kormány. A Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglalt kiemelt törekvés, hogy a háztartások olcsó, innovatív energiát használhassanak – olvasható az ITM közleményében.