Május vége előtt valószínűleg nem nyithatnak ki az éttermek és a szállodák

Május vége előtt valószínűleg nem nyithatnak ki az éttermek és a szállodák

Fotó: Unsplash/Markus Spiske

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak – írja a 24.hu a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) körlevelére hivatkozva.

Flesch Tamás, a MSZÉSZ elnöke a portálnak elmondta, „nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások”.

A szállodák helyzetéről szólva Flesch hangsúlyozta, hogy „finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz.”

Az aktuális korlátozó intézkedések február 1-ig érvényesek Magyarországon. Bár a járvány második hulláma a szakemberek szerint leszállóágban van, az enyhítés egyebek mellett a hazánkban is felbukkant angliai vírusmutáció miatt sem valószínű, a szigorítások feloldására a tömeges oltás megkezdése után számíthatunk. Ez azonban egyelőre várat magára.

Az Európai Unióban eddig két oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech és a Moderna termékeit hagyták jóvá, a tagállamok azonban saját szakállukra beszerezhetnek más vakcinát is. Magyarország az orosz Szputnyik V mellett a kínai Sinopharm oltóanyagával próbálkozik, egyelőre mindkét esetben az intenzív tárgyalásoknál tartanak, a magyar szakemberek pedig vizsgálják a szerek hatékonyságát.

A kormány hetek óta Brüsszelt hibáztatja az elégtelen vakcina-ellátás miatt, György István államtitkár az operatív törzs keddi performanszában megismételte, hogy Magyarországon minden készen áll a tömeges oltásra, ha kell egymillió embert is beoltanak két nap alatt, de sajnos nincs elég vakcina. Ezért van szükség a Kínai oltóanyagra, anélkül ugyanis akár őszig is várhatunk a korlátozások feloldására – ezt már Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára mondta múlt szombaton.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban arra figyelmeztetett, hogy 2021 vége előtt nem leszünk túl a válságon, a járványügyi korlátozások így akár egy egész évben fennmaradhatnak.

A járvány miatt bevezetett korlátozások hatására a turizmus, a vendéglátószektor és a szállodapiac egyaránt bedőlt, még Mészáros Lőrinc bevételei is visszaestek. Tavaly év végéig számos hely húzta le végleg a rolót, a válság szenvedő alanyai már tavaly ősszel kongatták a vészharangot, a kormány mentőcsomagjának eredményét pedig feltehetően csak a nyár eleji újranyitásokkor, vagyis félő, hogy azok elmaradásakor mérhetjük fel.

FRISSÍTÉS:

A Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolja hírt, lapunkhoz eljuttatott levelükben így írnak „Alaptalan, felelőtlen rémhír, hogy Magyarországon Pünkösdig zárva kell tartaniuk a szállodáknak és éttermeknek. Magyarország kormánya ilyen döntést nem hozott.” Bár azt nem állította senki, hogy ilyen tartalmú kormányhatározat született volna.

A közlemény harmadik mondatában megint kihasználják az alkalmat egy kis brüsszelezésre, az Európai Unióra próbálják hárítani a tömeges oltóprogram késlekedésének felelősségét. Egyúttal megint előkerül, hogy a kormány ezért tárgyal Oroszországgal és Kínával az ottani vakcinák tömeges vásárlásáról.

Bár erősen kérdéses, hogy ha az európai uniós engedélyezés hiányában is engedélyezné ezt az átláthatatlan módon fejlesztett és tesztelt (vagyis bizonytalan hatású) vakcinákat a magyar hatóság, akkor azt hányan adatnák be maguknak. A kínai és az orosz oltóanyagot ugyanis az emberek gyakorlatilag teljes mértékben elutasítják.

FRISSÍTÉS 2:

Visszavonta a járvány miatti korlátozások feloldásával kapcsolatos, a tagjainak kiküldött tájékoztatóját a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ). A szervet arról tájékoztatta tagjait, hogy pünkösdig nem várható a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások feloldása. A kedd este kiadott közleményben ezt Flesch Tamás, a szövetség elnöke a Kormányzati Tájékoztatási Központ aznapi cáfolatával indokolta.