Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Veszteséggel zárt tavaly az Eximbank

Szerző: | 2021. április 29., 17:35 | Gazdaság

A közzétett vezetőségi jelentés szerint 10,314 milliárd forint mínusz nagyobb részét a tőkealap-befektetések értékcsökkenéséből eredő veszteség okozta.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) növekvő mérlegfőösszeg és kamateredmény mellett 10,314 milliárd forint veszteséggel zárt – olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett vezetőségi jelentésben. „A veszteség nagyobb részét a tőkealap-befektetések értékcsökkenéséből eredő veszteség okozta” – közölték.

HIRDETÉS - AIP

A hitelintézet tavaly még 1,879 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A veszteség mérsékelte a tőkeemelések hatását is, a saját tőke ugyanakkor ennek ellenére 183 milliárd forintról 227,166 milliárd forintra nőtt. Az üzleti bevételek döntő részét kitevő kamateredmény 11,998 milliárd forintról 14,46 milliárd forintra nőtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Tavaly a mérlegfőösszeg 992,45 milliárd forintról 1293,335 milliárd forintra emelkedett, ami eszközoldalon a bővülő hitelállományból származott, míg forrásoldalon a felvett hitelek állománya, a bankközi források, és a saját tőke nőtt. A bővüléshez hozzájárultak az árfolyamhatások is. Az összes eszköz 84 százalékát a hitelintézetekkel és egyéb ügyfelekkel szembeni követelés teszi ki, a nettó állomány 775 milliárd forintról 1086 forintra nőtt. – A növekedésből 295 milliárd forintot tesznek ki a Gazdaságvédelmi akcióterv keretében folyósított kárenyhítő hitelek – tették hozzá.

A jelentés kiemelte, hogy a világjárvány felülírta a hitelintézet korábbi stratégiáját. A nemzetközi kereskedelem visszaesett, egyes szolgáltatások szinte teljesen leálltak. „A kilábalás elhúzódik, az Eximbank ezért az exporttevékenységben érdekelt, de nehéz helyzetbe került magyar vállalkozások megsegítésére összpontosított, miközben a kisvállalkozói hitelezést is fenntartotta” – tették hozzá. – A társaság célja nem a profitmaximalizálás, hanem a kivitel ösztönzése a számára biztosított költségvetési forrásokból ” olvasható a jelentésben.

A Eximbank állami tulajdonú társaság, a tulajdonosi jogokat a külgazdasági és külügyminiszter gyakorolja. Integrált keretben az Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-vel egy szervezetben, közös megjelenéssel, Exim néven végzi a tevékenységét.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: éves jelentés, eximbank, veszteség


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Jordán Ferenc

Jordán Ferenc (Fotó: Az élet, meg minden)

Árnyék podcast – Vörös tér, Budapest

Pin It on Pinterest