A fővárosiak kétharmada korlátozná az Airbnb-t

A fővárosiak kétharmada korlátozná az Airbnb-t

A terézvárosi Airbnb-szavazásról szóló tájékoztató kiadvány (Fotó: Soproni Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A budapestiek kétharmada valamilyen formában szigorítaná a rövidtávú bérleti piacot. Ugyanakkor a kormány által bejelentett belépési tilalomnál volt jóval népszerűbb intézkedési lehetőség is – derül ki a Bankmonitor felméréséből, mely során 1700 budapestit kérdeztek a rövid távú lakásbérléssel (Airbnb) kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben egyre jobban előtérbe került a lakások rövid távú bérleti piacának ügye, melynek kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a kormány két évig nem adna ki engedélyt új Airbnb-re Budapesten. A Bankmonitor mostani felméréséből azonban kiderül, hogy az 1715 megkérdezett budapesti lakos kétharmada korlátozná az Airbnb szolgáltatást, azonban a Nagy Márton által bejelentett moratórium csak a harmadik legnépszerűbb mód volt a megkérdezettek között.

Az 1700 válaszadóból 526-an (31 százaléka) semmilyen korlátozással nem sújtaná a lakások rövid távú kiadhatóságát, míg a válaszadók 2 százalékának nem volt véleménye a kérdésről. Azoknál a válaszadóknál, akik a korlátozás mellett voksoltak, a legnépszerűbb válasz az Airbnb teljes betiltása volt (24 százalék), melyet a szigorú minőségi korlátozás követett (21 százalék). A Nagy Márton által említett moratórium a megkérdezettek 13 százaléka szerint lenne a jó megoldás, míg 11 százalék a vendégéjszakák számát korlátozná.

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy a megkérdezettek 29 százaléka szerint az Airbnb térnyerése miatt a lakásárak, illetve az albérlet díjak is tovább fognak emelkedni, míg a nyárra jellemző zsúfoltság csak a válaszadók 12 százaléka szerint probléma. A felmérésből kikövetkeztethető, hogy a korlátozásoktól az emberek a lakhatási problémák enyhülését várják, azonban ahogy arra a felmérés rávilágít, ezen lehetőségek egyike sem teljesértékű megoldás a fennálló gondokra.

Címkék: Airbnb