A villamosmotorok hajtották az ipari termelést júniusban

A villamosmotorok hajtották az ipari termelést júniusban

Képünk illusztráció, egy autógyár üzemcsarnoka (Fotó: REUTERS/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből kiderült, hogy az ipari termelés 22 százalékkal nőtt a tavaly júniusi szinthez képest. Az előző hónaphoz, vagyis a májushoz viszonyítva viszont minimálisan, 0,3 százalékkal csökkent.

A termelés volumene ezzel meghaladta a járvány előtti, 2019 júniusi szintet.

Magyarország minden régiójában nőtt a termelés: a legnagyobb mértékben, 42 százalékkal Pest régióban, a legkevésbé a Nyugat-Dunántúlon, de ott is 14 százalékos volt a bővülés.

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 22,2, a csekély súlyú bányászaté 27,6 százalékkal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 12,8 százalékkal emelkedett.

A járműgyártás 13,6 százalékkal növekedett, a legnagyobb mértékben, 70 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezések gyártása bővült, elsősorban a villamosmotor-, áramfejlesztő-, valamint az akkumulátorgyártás felfutása miatt.