A kis gazdák csak morzsákat kaptak a rekordméretű agrártámogatásból

A kis gazdák csak morzsákat kaptak a rekordméretű agrártámogatásból

Orbán Viktor miniszterelnök, Tessely Zoltán fideszes országgyûlési képviselő és Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester (középen, b-j) a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022-ben minden eddiginél több, 1017 milliárd forintnyi támogatást osztott szét az államkincstár, csaknem 80 százaléka pedig a kedvezményezettek felső 10 százalékának jutott – derül ki a K-Monitor elemzéséből.

Tavaly azok az agrárgazdálkodók nyerték el a legtöbb pénzt, akik hatékonyságnövelő beruházások megvalósítására pályáztak, értelemszerűen ez a nagyobb, tőkeerősebb, hitelképesebb vállalkozások irányába tolta el a mérleget. A legtöbb pénz az OTP alá tartozó Nagisz-csoporthoz jutott (8,6 milliárd forint), ezt követik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó agrárcégek (6,7 milliárd forint), illetve a Somogyban gazdálkodó Claessens-család vállalkozásai (5,9 milliárd forint). A Csányi Sándor tulajdonában álló Bonafarm-csoport stratégiai partnereivel együtt 4,8 milliárd forint támogatásban részesült – de rajtuk kívül milliárdos nagyságrendű támogatásban részesültek a korábbi évekből ismert külföldi és belföldi nagy gazdálkodók, élelmiszeripari vállalkozások is – állapítja meg az elemzés.

A teljes összeg 89,51 százalékát az összes támogatott húsz százaléka zsebelte be, hozzájuk képest a többieknek csak az aprópénz jutott. Azt is megjegyezték, hogy a 148 ezer olyan földhasználó közül, aki területalapú támogatást kapott, csaknem 40 ezren vannak, akik ezen felül legfeljebb zöldítési jogcímen jutottak agrárpénzekhez, és az agrárkasszából származó bevételük 2022-ben az öregségi nyugdíjminimum éves összegét (342.500 forint) sem érte el: gyanítható, hogy esetükben az agrártámogatás nem pusztán jövedelempótlást, hanem egyfajta szociális juttatást jelenthet.

A nagy nyerteseket itt lehet böngészni.